Fraktfritt från 650 kr

Louis Liesch

01 apr, 2016

Louis Liesch

Andra i deras ålder njuter sedan länge av sin pension. Men Margrit Liesch och Louis Liesch från schweiziska Malans Graubünden tar med varje årgång istället tag i nya vinäventyr.

Nyligen kunde de ta emot det prestigefyllda “Cépage d’Or” på Vinea i Sierre för sin 2001 års blauburgunder-barrique. Från 840 pinot noir-viner från hela världen slutade deras Malansvin på nionde plats.

Margrit och Louis Liesch: “varje år siktar vi på en perfekt pinot”

“Finns det något bättre bevis på att ekologisk odling liksom vinkvaliteten är bra på naturen?” frågar Margrit Liesch. På deras 3,2 hektar är pinot noir helt klar huvudsorten. Även om den stora burgundersorten kräver högsta uppmärksamhet både på vinberget och i vineriet, tar sig ändå vinparet tiden på sig att omsätta nya vinidéer. Det är så de på sina odlingstomtar bland annat planterat fram en blandning med inte mindre än 14 korsningar mellan den svampresistenta maréchal foch och Bordeaux’ ledande sort cabernet sauvignon. Ur denna pressar de sin kärnigt tjocka “Fuoco di Cabernet”. Paret Liesch ställde om sin verksamhet till ekologisk sådan redan 1986.

Margrit och Louis Liesch har gjort sig ett namn för sin blauburgunder från Malans.

“När man har fyra barn ifrågasätter man användandet av så giftiga medel som herbicider och fungicider rent intuitivt mycket starkare”, säger den engagerare vinhustrun, som motiverade sin man till omställning till ekologisk produktion även om han från början var skeptisk till om svampsjukdomar och röta verkligen kunde förhindras med ekologiska odlingsmetoder. Idag vet de att det fungerar. Särskilt stolt är vinparet över att de som ekologiska pionjärer kunde bidra till att idag runt 20 % av odlingsytan i Malans bedrivs ekologiskt. Med detta är Malans en pionjärby inom den kontrollerat ekologiska vinodlingen i den tyskspråkiga delen av Schweiz.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →