Fraktfritt från 650 kr

Accademia dei Racemi

01 apr, 2016

Accademia dei Racemi

“Accademia” var en mötesplats i det gamla Grekland. Här skapades nya idéer och erfarenheter utbyttes. Accademia dei Racemi i Manduria i den syditalienska regionen Apulien har för avsikt att koppla tillbaka till denna gamla ädla institution från antiken.

Visserligen kan också frågor om Gud och världen uppstå när de uppfinningsrika vinmakarna arbetar på vingården, men oftast handlar diskussionerna mer om hur man ska utvinna ett modernt vin med mer elegans och finess ur Apuliens uråldriga vindruvesorter.

Vinskattjägare med ambitiöst mål

Den mentala motorn bakom denna ovanliga vintankesmedja är den unga Gregorio Perrucci. På hans kontor står en Yamaha-flygel. På denna spelar han ibland snabba, jazzinspirerade komponister, om han inte avbryts av besökande vinmakare, argonomer eller oenologer.

Gregorio Perrucci vid hans flygel.

Apuliens finaste viner uppstår på halvön Salento, italianska klackens avsats, där klimat, inhemska druvsorter och uppodlingssystem verkar ihop på ett sätt att fylliga, men ändå inte överdrivet alkoholstarka viner uppstår. Tack vara närheten till Adrianiska eller Joniska havet sjunker temperaturen nattetid så att produktionen av mångskiktiga och eleganta viner möjliggörs. De ledande druvsorterna är negroamaro och malvasia nera.

Gammelgrekiska druvsorter

Åt vinerna som marknadsförs under märket Accademia dei Racemia väljs bara de bästa odlingstomterna på de sju vingårdarna som tar del av projektet ut. För kordineringen av vinbergsarbetet och vinifieringen är teamet av Accademia-chefen Gregorio Perrucci ansvarig. Genom samordningen kan han ta fram en rad olika primitivoviner till marknaden, som alla har olika terroir och präglats av olika odlingsförfaranden. Vid sidan av detta arbetar Accademia också intensivt med mer sällsynta sorter som är förr varit utrotningshotade.

Vinberget växer i Apulien på fruktbara jordar med hög biologisk mångfald och en fascinerande flora.

Många av vinrankorna som den aromintensiva malvasia nera, odlades här när Apulien fortfarande tillhörde Storgrekland. Namnen malbasia är en italiensk modifiering av monemvasia, en hamn i södra Grekland som på Medeltiden var en frekvent avlastningsplats för dessertviner från östra Medelhavet. Det förmodas att också uva di troja togs av greker från Troja till Asien och Mellanöstern. Vad gäller andra sorter som torreguaceto som man gör bärig-kryddiga viner med förvånande hög elegans, är ursprunget okänt. Detsamma gäller sorten susumaniello, som man tror mycket på på Accademia. Man tror att denna druvas ursprung ligger någonstans i den arabiska världen, där “fata morgana” hette “sarab”...

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →