Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Ålderston

14 nov, 2016

Ålderston kallas aromen av sherry, russin, skivat äpple, romkruka, rörsocker, honung (chardonnay) eller petrol (riesling). Den uppstår genom de små mängder syre som tar sig igenom korken in till vinet och låter det åldras.

När slutar ett vin vara njutbart? Därom tvista de lärde. Säkert är att färg, doft, smak och gomkänslan hos ett vin förändrar sig med åren. Några gillar typiska egenskaper hos gamla viner, medan andra föredrar ungdomligt friska viner med utpräglade fruktinslag.

Den långa lagringen av vinet till höger här intill, har gjort färgen mörkare. Röda viner blir brunröda med vattnig eller orangebrun kant.

alterston2

På bilden ovan: vitt vin blir med åldern mörkare och en aning brungult.

Vin med ålderston visar förändring till sitt yttre och i sin smak. Röda viner blir brunröda och visar en bred vattnig eller orangebrun kant när man håller upp det snett i ett vinglas. Ett vitt vins färg varierar från mörkgult till brungult. I gommen smakar sådana viner ofta bittert, tomt och uttärt.

Bevara öppnade flaskor nedkylt

Även vin som bevaras (för) länge i öppnade flaskor uttvecklar denna “luftton”. Ju varmare en öppnad flaska förvaras, desto snabbare fördärvas vinet. Det är att rekommendera att också rödvin som förvaras i öppnad flaska ställs in i kylskåpet till två till tre timmar före serveringen.

Mer i ämnet: Gamla viner och hållbarhet





Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →