Fraktfritt från 650 kr

Arabisk vindyrkan

14 nov, 2016

Några arabiska stammar hade mycket möda att följa Mohammeds lära, just vad gäller vinet. Vinkonsumtion var till viss del en redan gammal tradition.

Koranen, muslimernas heliga bok, förbjuder den troende alla sorters förtäring av alkohol, dvs. även vin. Detta vinförbud tog sig vissa speciella former under islamiseringens blomstringstid på 500-talet, när islam erövrade arabiska länder i vilka vinet ditintills varit betraktat som en stolthet och fröjd. Att göra sig av med den brygd som gav upphov till Arabiens huvudvärker var en sak, det var en annan att förgöra omsorgsfullt skyddade viner från Syrien eller Libanon.

Vindrickandet var heligt för araberna

Framför allt beduinerna, som kom väl underfund med vinet, präglade den arabiska kulturen och stamidentiteten. Under islamiseringsepoken försvarade de sina gamla vanor med intensitet, däribland förkärleken till den röda saften. På 700-talet uppstod en skola av arabisk poesi, som satte vinet i centrum av en romantisk-rebellisk filosofi. Den arabiska befolkningens motstånd mot vinförbudet och de poetiska lovsångerna till vinet av de mest ansedda diktarna förhindrade att vinkonsumtionen fullständigt försvann.

Lovhymner till vinet

Prisningslåtarna till vinet bars av en närmast etisk codex av det nomadiska livet i de ensamma ökenområdena. Dikter av poeter som Abu Nuwas hör till en av de skönaste arabiska diktningarna. De berättar om vin och kärlek med finkänsliga och eleganta anspelningar. De förmodligen mest berömda av alla poeter som rebellerade mot det islamska förmynderiet, var perserna.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →