Fraktfritt från 650 kr

Att dricka vin - värt att veta!

14 nov, 2016

I valet av vin är det bara fantasin som sätter gränser: kanske bestämmer du dig för vin från samma provins i olika prisklasser, måhända lär du känna oblandade rariteter, eller varför inte testa flera årgångar av samma vin.

bandbild

Vin på fest, till mat, eller kanske på provning eller analys i en rökig lokal eller på en kaotisk mässa? Till och med fackmän har svårt för det.

Val av vin och konsumtionsordning

Vid konsumtion av vin bör en viss följd hållas:
- de torra före de söta
- de vita före de röda 
- de unga före de gamla 
- de lätta före de tunga 
- de enkla före de exklusiva.

Vin före maten: sinnena är som skarpast

Den allra bästa tidpunkten att prova vin är strax före lunch eller middag. Kropp och själ är friska och en svag hungerkänsla stegrar sinnenas känslighet. Idealt är sen förmiddag, mellan kl 10-12 - alternativt också sen kväll. Läs mer om smaksinnet här

Bra ljus, ren luft och lugn

Till vinkonsumtion hör också att ge omdöme på vinets färg och klarhet. De kan säga mycket om utvecklingspotentialen. Konstljus - framförallt neonljus - förvränger färgtonen och intensiteten. Bouqueten säger minst lika mycket om vinets kvalitet som smaken. Det är viktigt med bra luft; en seriös vinanalys är omöjlig vid nävaro av rök-, parfymdoft och liknande.

Att dricka från rätt glas

Det bästa är ett tulpanformat, kristallklart vinglas med 1,5-2 dl kapacitet. 0,5 dl vin räcker för själva inmundigandet, en överdriven mängd försvårar svängandet med glaset och den frisättning av doftämnen som därmed uppstår. Det är viktigt att samma typ av glas alltid används vid ett och samma vinprovningstillfälle. Glaset måste vara luktfritt (diska före). Läs mer om hur man hittar rätt vinglas här

Servera inte för kallt

När man provar vin bör vinerna serveras något varmare, så att eventuella defekter tydligare kan uppmärksammas. Vitvin och rosé serveras runt 10-15 grader, rödvin runt 18 grader.

Proffsens vinprovning

Fackmän jämför alltid olika viner bredvid varandra - från vänster till höger fylls det på och smakas av. Under en vinprovning råder tystnad. Gester och anmärkningar påverkar de andra som provar, och är därför är otillåtet. Klicka på länkarna för att lära dig mer om horisontell vinprovning och blindprovning.

Omdömesgivningen

En vinprovning genomförs först med ögonen (utseende, färg), därefter med näsan (intensitet, kvalitet, aromer) och slutligen i gommen (smak, eftersmak, harmoni). För varje sådan etapp finns det ett flertal omdömeskriterier och betygspunkter som noteras och jämförs. Vid provningens slut bestäms vinets karaktär i sin helhet.

Vinet går igenom näsan fem gånger

Näst efter gommen är luktsinnet det viktigaste instrumentet när man dricker vin. Vinet testas oftast fem gånger med näsan: först före man dricker det i ett glas som inte svängts omkring, sedan efter att det svängts runt. När vinet nått den varma tungan, frisätts ytterligare doftämnen som leds till luktslemhinnan, det är den tredje gången. Efter att vinet svalts eller efter eftersmaken, upprepas denna upplevelse: luften virvlar i samband med utandningen återigen igenom svalget och retar luktsinnet för fjärde gången. För sista gången provas vinet i det tomma glaset: genom att en sista gång ta in dofterna gör sig både kända och nya doftintryck ofta ännu starkare till känna.

Mat därtill?

Proffs äter normalt sätt inte när de provar viner. För lekmannen eller en vinprovning hemma kan en stapel knäckebröd mellan proverna vara av fördel, liksom kallt bordsvatten eller en mild ost. Om du vill smaka av ett vin i kombination med mat finns det tydliga grundregler: fylliga viner som är rika på garvsyra passar bra till kraftiga rätter, alkohol- och syrabetonade viner till rätter med lite fett, syrafattiga viner passar till saltigt och kryddigt, och garvämnefattiga viner till finare och lättare maträtter.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →