Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Ättiksyra

25 aug, 2016

Ättiksyra

Ättiksyra tillhör de flyktiga syrorna som naturligt förekommer i alla viner, på vilken en maxgräns för halten det dock lagstadgats om. 

Ättiksyra utgör den största delen av de flyktiga syrorna. Myrsyra, propansyra, bernstenssyra och mjölksyra tillhör också flyktiga syror men förekommer inte i lika hög utsträckning som ättiksyra.

Positiva verkningar hos kraftiga rödviner

Ättiksyra uppstår under jäsningen genom jästen. Det är ättikbakterierna (acetobakter) som ger upphov till den. För att de ska kunna föröka sig behöver de syrgas. De orsakar oxideringen av alkohol genom mellanprodukten acetaldehyd. Ättiksyra luktar som det låter - ättika med en otrevlig sur smak.

En ättiksyrehalt på mindre än 0,3 g/l har ingen negativ påverkan på vin. Ju kraftigare vinet är, desto mer flyktiga syror tål det. Hos kraftiga viner kan flyktiga syror till och med ha en positiv inverkan, såvida en viss grad inte överstigs - de förstärker vinets komplexitet och ger det en fruktighet. Kraftiga rödviner innehåller tillräckligt mycket substans, tanniner och alkohol för att också kunna binda till sig flyktiga syror. När det gäller vita viner och lättare rödviner gör sig en högre halt ättiksyra däremot i negativ bemärkelse snabbt märkbar.

Går ättiksyran i ett vin att tydligt urskilja, talar om om ättiksyradefekt. Det är en av de värsta vindefekterna. Genom en reaktion av ättiksyran med alkohol (etanol) kann också etylacetat bildas, vilket känns igen av sin typiska acetonlukt.

Läs mer om vinsyror här.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →