Fraktfritt från 650 kr

Ättiksyradefekt

25 aug, 2016

Ättiksyradefekt

Ättiksyradefekt är en farlig och vanligt förekommande vindefekt som har sitt ursprung i ättiksyrabakterien. Den kan bildas på skadade eller spruckna vindruvor för att sedan hamna i musten, där ättiksyra uppstår.

När vinflaskor står öppna för länge eller om vinbehållare inte är fyllda till brädden, ökas processen på genom den förhöjda kontakten med syre.

Vanligast förekommande är defekten i mäskjäsning av rödvin, eftersom mäsk är relativt rikt på syre. Vinets färg blir intensiv (med drag av brunt), i vissa fall bildas också ett slemmigt, lätt grumligt skikt av skinn på ytan. Vinets lukt påminner om ättika genom sin otrevliga syrliga och stickande odör, smaken är surstark. Ett sådant vin betecknas på vinspråk som flyktigt (volatilt). För att förebygga detta bör strikt hygien upprätthållas, all kontakt av vinet med syre skall undvikas så långt det går medan svavelhalten i mäsken ska hållas låg. Har defekten väl uppstått kan den i vin endast med svårighet bekämpas. Försök görs med osmos (omvänd osmos) och jonutbyte.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →