Fraktfritt från 650 kr

Avkastning

14 nov, 2016

Avkastning

Att ge hög avkastning är i grund och botten en positiv egenskap. Å andra sidan gäller devisen: kvalitet före kvantitet! Framför allt på vinberget står vinodlaren inför valet: vill jag ha så många druvor som möjligt, eller så bra druvor som möjligt?


Länge tillverkades med hjälp av stor omsättning av konstgödsel största möjliga mängd druvor i många vinregioner. Druvornas uteblivna mognad försökte man kompensera genom tillsättning av socker, den låga extrakthalten med “magiska apparater” som vakuumförångare och maskiner för omvänd osmos. Uteblivna komponenter kan man i efterhand kompensera för genom tanniner, glycerin, alternativt genom arombindande jäster och enzymer.

Ett vinbergs avkastning är i de flesta vinregioner redan förbestämd, åtminstone för viner som bär ursprungs- och kvalitetsbeteckningar som Appellation Contrôlée, DOC, DOCG osv. Den maximala avkastningen beskriver man med hl/ha, alltså antalet skördade hektoliter druvmust per hektar. För en hektoliter rödvin krävs ungefär 130 kilo druvor, som efter mäskjäsningen kraftigt pressas; för ett vitt vin gäller ca 150 kg. För massproduktion uppnår man högstavärden kring 200 och hl/ha och däröver. Den genomsnittliga avkastningen i EU:s vinländer uppgår enligt officiella siffror till 46 hl/ha, varav Tyskland med sina 80 hl/ha ligger i översta kanten och Portugal med 27 hl/ha ligger i botten av tabellen.

Självklart beror vinbergets avkastning på ett flertal faktorer: jordens beskaffenhet, humushalt, rankornas sort och ålder, mikroklimat, växttäthet, beskärning och skötsel, druvblandning osv. Överallt finns det dock två typer av företag. Det ena producerar största möjliga mängd och det andra satsar kompromisslöst på kvalitet.

Naturligtvis kan man ställa sig frågan: hur många konsumenter är kapabla att känna igen och bedöma en god, naturlig vinkvalitet? Låter vi oss kanske allt för ofta bländas av toner av vanilj, karamell och rostdrag som står i förgrunden och som beror på en alltför massiv användning av barrique eller rostade träspån? Uppskattar vi inte de konstgjort koncentrerade rödvinerna med sina konfektyraromer, sin sött mjuka attack med sitt munfyllande extrakt?

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →