Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Azienda Agricola Le Contrade

14 nov, 2016

Azienda Agricola Le Contrade

William Savian hör till de ekologiska vinodlare som i så hög utsträckning som möjligt arbetar i samklang med naturen utan att för den skull inte kunna ta del av den senaste tekniken.

I den lilla byn Annone Veneto, halvvägs mellan Venedig och Trieste, har vingården Le Contrade tillsammans med pappa Arnoldo utvecklats till en av de mest moderna regionerna. I källaren får man hjälp av datorn med övervakningen av vinerna. Genom taket kommer en stor del av energin som krävs genom solcellerner direkt från solen. Vinodlarna är särskilt väl utrustade i kampen mot falsk mjöldagg. Eftersom Le Contrades vinberg bara ligger några meter över havet, leder ofta morgondimman från havet till (alldeles för mycket) fuktighet och därför infektionstryck. Även här använder William Savian miljövänlig teknik: med ett modernt arbetssätt lyckas han skära ner på användningen av koppar vid behandling av vinrankorna.

Värdefullt kanal- och dammlandskap

All den moderna tekniken på Le Contrade till trots, hamnar inte den biologiska mångfalden i skymundan. Vinrankorna som direkt angränsar till Cantina är omgivna av vattengravar och dammar med en mångfaldig fuktig flora liksom en stor kanal. Enstaka träd och häckar bryter av rankkulturen. På jordarna dominerar spontan marktäckning. Men det har även gjorts flera försök med en speciell leguminosablandning som ska leda till störra artmångfald.

Flerfaldiga vitviner
Le Contrade är ett 31 hektar stort bruk. På 27 av dessa är vinrankor planterade (60% gröna druvor, 40% blåa). Till dessa hör dominanta och regionstypiska, autoktona sorter som de gröna pinot grigio, lison (tokay) och verduzzo liksom den blå refosco. Härtill kommer också chardonnay och riesling (gröna) liksom cabernet franc, cabernet sauvignon och merlot (blå). Totalt producerar William Savian årligen runt 220 000 flaskor vin.

En gåva från staten

Den röda toppväxten med namnet Bainsizza påminner om vingårdens ursprung. 1925 erhöll Marco Savien jordbruket Bainsizza från regeringen för sina insatser i första världskriget. Till en början producerade han här säde och hushållsvin. Senare delades godset upp på de två sönerna. Arnaldo Savian tog över vinodlingen som han idag leder med sin son William. Övergången till ekologisk odling tog sin början redan 1983. Sedan 1993 är hela jordbruket ekologiskt certifierat.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →