Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

“Böckser”

14 nov, 2016

"Böckser" kallas en grupp av vindefekter. När defekterna uppstår ger de upphov till lukt av ruttet ägg eller kött, ibland även bränt gummi, kokt sparris eller vitlök.

Ibland räknas också inslag av jäst in i gruppen böckser. Oftast uppstår defekten under jäsningen.

Det finns många möjliga orsaker (som ofta hör ihop): undermålig tillförsel av näring under vinrankornas mognadsperiod, rester av svavelhaltiga växtskydd i saften, för höga temperaturer under jäsning, för höga svavelhalter, felaktig torrkonservering av tunnor, med mera.

Tricket med kopparmyntet

Hos unga viner förekommer ofta en kortvarig variant av böckser, som försvinner när vinet lagras eller igenom ventilation. Symtomen kan bekämpas med aktivt kol eller kopparsulfat. Små tecken på böckser kan man själv med hjälp av kopparklarning motverka, genom att lägga ett kopparmynt i glaset, varefter den oangenäma doften stegvis försvinner.





Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →