Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Bordeauxvätska

14 nov, 2016

Bordeauxvätska (Bouillie bordelaise) är en kopparkalklösning som används för att bekämpa mjöldagg.

När man 1878 importerade vinstockar från Amerika, som skulle vara resistenta mot vinlöss, släpptes även mjöldagg in i Sydfrankrike. Därifrån bredde den ut sig epidemiartat över stora delar av Europa och resulterade i stora skördeförluster inom vinodlingen.

Medel mot mjöldagg

Pierre-Marie Alexis Millardet, botanikprofessor på universitetet i Bordeaux, hade varit delaktig i införandet av de amerikanska druvsorterna. På jakt efter ett verksamt medel mot mjöldagg uppfann han Bouillie bordelaise. Bordeauxvätskan är starkt alkalisk genom att den innehåller bränd kalk och kan framför allt i förtunnad form orsaka brännskador på huden. Vid överdosering skadas även de behandlade växterna. För konsumenten innebär rester av Bordeauxvätska på frukt och grönsaker ingen hälsorisk. De är inte farliga för människan i små mängder och går även lätt att tvätta bort.

När Bordeauxvätska används under en längre tid, vilket är vanligt inom vinodling, sker en anrikning av koppar i jorden. På det reagerar regnmaskar mycket snabbt. Läckage till grund- och ytvattnet spelar endast en liten roll. Felaktig användning leder till ökad risk för coulure (blommorna utvecklas inte till druvor).

Med målet att reducera den negativa inverkan på växter och miljö utvecklades under de senaste 20 åren kopparmedel med 50-80% mindre koppar, som ändå har en mycket förbättrad verkan som plantskyddsmedel.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →