Fraktfritt från 650 kr

Casa de Mouraz (alr)

14 nov, 2016

Casa de Mouraz (alr)

“Titta, dem kallar vi Caruma”, säger António Lopes Ribeiro och pekar på de långa barren på grankvisten som han håller i handen. Caruma heter också vinerna som den ekologiska vinodlaren på sin egna vingård Casa de Mouraz i portugisiska vinregionen Dão tillverkar åt Delinat.

Här i den lilla byn Mouraz har António vuxit upp. Hans pappa levererade druvorna åt ett kooperativ. Sonen hjälpte visserligen alltid till på vingården, men gick sedan vidare i livet för att studera juridik. Där lärde han känna sin fru Sara Dionísio, som arbetade som danslärare där och studerade sociologi.

Vinodlare istället för advokat

I början av 1990-talet gjorde António sitt intåg i vinverksamheten, efter att hans far hade fått hälsoproblem. Tillsammans med Sara flyttade han från Lissabon till Dão. Här ställde han mot sin pappas vilja om verksamheten till ekologisk drift. Idag lever paret med sina två söner António och Jorge i staden Tondela, inte långt ifrån Casa de Mouraz.

Framtiden finns i Dão

António och Sara är idag aktiva i olika vinregioner i Portugal. De är dock övertygade om att Dão har den största framtidspotentialen av dem alla. Därför planerar de generösa investeringar i en ny källare i omedelbar närhet till den gamla Casa de Mouraz.

De småstrukturerade vinbergen ligger mellan bestånd av gran, korkek, kastanjeträd och stenek. Bergen är delvis sammansatta av imposanta klippblock av granit. Traditionellt sett planteras en mix av ranksorter. Det betyder att det finns ett virrvarr av druvor, till vilka den portugisiska “nationaldruvan” touriga nacional samt olika autoktona blå sorter som tinta roriz, jaen de Dão, água santa och alfrocheiro hör. Till detta finns också gröna druvsorter som malvasia fina, bical eller encruzado. Av alla dessa regionstypiska druvor görs Carumaviner. “Caruma” kallar man granbarr i Portugal. Den breda blandningen av vinrankor bildar tillsammans med träd, häckar och vilda örter för högre biologisk mångfald (läs mer i Delinats charta) vilket ger rankorna högre motstånskraft. Totalt hör 14 hektar odlingsyta till vingården, tillsammans med odlingstomtar från olika pertners arbetar António och Sara på runt 25 hektar i Dão. Förkortningen alr är förresten initialerna för António Lopes Ribeiro, och betyder inte luft, eller “air”, som det ibland felaktigt skrivs.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →