Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Champagnets uppkomst

14 nov, 2016

Det var Dom Pérignon, den berömda munken och källarmästaren från Hautvillersklostret vid Epernay, som med olika blandningar från grundviner "uppfann" den första champagnen: cuvées.

Mousserande vin är ett vin i vilket kolsyran som uppstår vid jäsningen inte kan fly. När ett mousserande vin framställs efter den så kallade Méthode Classique så måste den andra jäsningen ske i själva flaskan.

Från olägenhet till lyxdryck

Detta framställningssätt, som härstammar från Champagne, har sitt ursprung i en olägenhet: på våren när temperaturerna stiger sprack flaskorna och kunderna kände sig lurade. Framför allt vid skeppsstransporten till England startade denna jäsningsprocess. I inflytelserika kretsar i England kom man dock snart fram till att om flaskan väl överlevde transporten, smakade drycken friskt och angenämnt. I England var det trend att dricka skummande vin, vilket ledde till att vinodlarna i Champagne började tänka efter hur man skulle kunna utföra och kontrollera den andra jäsningen utan att flaskan sprack. Läs mer om champagner och mousserande viner här.

En munk tämjde champagnen

Munken Dom Pérignon undersökte fenomenet flaskjäsning systematiskt och uppfann även tjockväggade flaskor och skruvbara korkar. Fram tills dess gick många flaskor sönder sedan de inte tålde trycket av den tilltagande kolsyran. Dom Pérignon började också blanda viner av olika sorter till en Cuvée. Sina uppfinningar skrev han ner innan sin bortgång. Kort därefter uppstod det första champagnehuset, som använde sig av hans uppfinnigar och vidarutvecklade dessa.

Änkan Clicquot och hennes idéer

Pérignons mousserande vin var en ganska grumlig dryck eftersom bottensatsen samlades i flaskan under jäsningen och rördes upp från botten när man hällde upp vinet. Det blev den berömda Veuve Clicquot från Reims som uppfann den raffinierade Méthode Classique, och därmed löste angelägenheten. Flaskorna ställdes upp och ner på så kallade pupitre, tills bottensatsen samlade sig i flaskhuvudet. Idag sänks flaskorna ner i ett -20° C kallt bad som gör att jästansamlingen fryser och enkelt kan tas bort.

Från champagner till mousserade viner

Denna metod är en förebild över hela världen för framställningen av kvalitativa mousserande viner. Sedan länge framställs mousserande viner inte bara i Champagne. Trots detta får de inte kallas champagner: detta namn är reserverat för mousserande viner från just regionen Champagne. Men vare sig det är en champagne, cremant, vin mousseux, spumante, cava eller sparkling - den pärlande drycken höjer alltid stämningen och bidrar till att främmande människor lär känna varandra.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →