Fraktfritt från 650 kr

Dekantering

14 nov, 2016

Att dekantera innebär att hälla upp ett flaskvin i en karaff. 

Målet med en dekantering är i första hand att filtrera bort mognadsfällning från ett stort vin, vars mognad kommit långt. Mognasfällning, eller depôt, är den samling färgpartiklar som med tiden bildas på botten hos ett extrakt- och substansrikt vin. Fällningen reducerar visserligen inte vinets kvalitet, men den grumliga geggan i vinet stör det estetiska intrycket.

Varför dekantera?

“Att dekantera ett litet bordsvin, det är tom ceremoni. En 20-årig Bordeaux däremot, det är en förnuftets akt” Frank J. Prial, vinkolumnist på New York Times.

Framförallt mogna rödviner måste man dekanera, men det lönar sig också att undersöka flaskor med mogen vit Burgunder eller Bordeaux på fällning. Vitt vin med en fin grumlighet liggandes på botten av flaskan måste stå i ett par timmar, så att sedimenten kan sjunka ner till botten.

Skall bara mogna viner dekanteras?

I de allra flesta fall kan man säkerligen hålla sig till denna grundregel. Kritiker av teorin kommer dock med två invändningar: för det första framställs idag många viner på ett sätt som minimerar fällningsbildning, så att dekantering inte är nödvändigt. För det andra kan dekanteringen vara skadligt för ett vin som är mycket gammalt och högmoget, eftersom dess slutgiltiga bouquet genom kontakten med luft under omfyllningen går om intet. Ofta hälls mycket unga viner fram och tillbaka i olika karaffer. Förslutna, hårda viner blir på så sätt smidiga och mer tillgängliga. Man kan dock aldrig ersätta mognad med dekantering eller luftning!

När är det dags att dekantera?

Vanligtvis gäller: ju yngre och starkare ett vin är, desto tidigare kan du dekantera vinet före avnjutning. Äldre och smidigare viner kräver mindre tid. De drar tillbaka sin bouquet redan efter kort tid.

Hur dekanterar man rätt?

Försök dekantera så sent som möjligt, när gästerna redan sitter vid bordet. Göromålet kräver en viss dos av tålamod och skicklighet. Korken tas av som vanligt. Tänd därefter ett ljus. Du tar karaffen med vänstra handen och flaskan i den högra. Håll nu bägge framför ljuslågan. Därefter häller du lågsamt och mycket försiktigt upp vinet i karaffen tills fällningen blir synlig i den upplysta flaskhalsen, varpå du avbryter dekanteringen. Många vinälskare har för vana att fästa korken på en speciell liten kedja, som de sedan hänger runtom karaffen som ett slags smycke. Varför inte? En sådan “medaljutdelning” kröner den stilfulla vinceremonin.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →