Fraktfritt från 650 kr

Dionysos

14 nov, 2016

I antikens Grekland var Dionysos i egenskap av vinets gud högst inflytelserik. Han tillbringade december till februari på Delfi, där han med vansinnig dans firades av menaderna. 

Den största festen till Dionysos ära var den tre dagar långa blomsterfesten Anthesteria i det klassiska Aten. I centrum stod öppnandet av det unga vinet, som lagrats sedan föregående år.

Mot förnuft, lugn och ordning

I rollen som folkets gud motsatte sig Dionysos på ett farligt och kraftfullt sätt härskarna. Anhängarna av dionysoskulten firade honom med utsvävande fester. Under ceremonierna till vingudens ära tilläts även kvinnor och slavar att släppa lös. För att hålla den växande kulturen under kontroll byggdes den första teatern i Aten. Särskilt berömd i sammanhang med Dionysos blev tragedin "Backanterna", i vilken berättelsen om gudens födelse leder vidare till våldsamma scener där vinet blir till en förbannelse.

Till dionysoskulten hörde förlusten av personlig identitet, ett tackbart tema för skådespeleriets och den grekiska tragedins höjdpunkt. Dionysos framställdes symboliskt med en mask, ofta bredvid en pelare insvept i tyg. Ytterligare ett attribut var thyrsosstaven, vars spets var smyckad med murgröna. Ofta visade man Dionysos även med vinklasar och vinkrus och hans yttre var feminint med långt, lockigt hår. Hans följe bestod av satyrer (mänskliga skogsväsen, försedda med djuriska karaktärsdrag).

En liknande roll spelade Bacchus i det romerska riket.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →