Fraktfritt från 650 kr

Eftersmak

14 nov, 2016

För många vinälskare är vinets eftersmak det viktigaste kriteriet när ett samlat omdöme ska ges. 

En långt isittande eftersmak antyder att vinet är stort, små viner har ofta korta, tunna och vattniga avslut.

“Bli kvar, du är så ljuv”

Till eftersmak räknas tiden som förlöper mellan sväljningen och den tidpunkt då aromerna inte kan kännas av mer. En eftersmak som varar i 12-16 sekunder räknas som lång. Varar eftersmaken i 6-12 sekunder sorteras den in som mellanlång, medan en kort eftersmak bara varar i 1-5 sekunder. Att bara iaktta tiden vore dock fel: även en defekt eller en allt för dominant komponent hos vinet kan ge upphov till en lång och intensiv eftersmak som “kletar” sig fast i gommen. Lång eftersmak räknas bara som ett tecken på kvalitet när alla smakelement är utjämnade och verkar i samklang under hela eftersmaken.

Även eftersmaken går genom näsan

För att betygsätta eftersmaken spelar det ingen roll om vinet sväljs eller spottas ut: det finns inga smakreceptorer i strupen.

Normalt sett utgör eftersmaken slutfasen på en tämligen komplicerad studeringsprocess. Efter det att näsan tagit upp vinets aromer från glaset, utforskar gommen dess dimensioner och dess “inre bouquet”. Klunken värms upp på tungan och frigör med det aromer som strömmar vidare genom svalget.

Endast när upptakt (eller “attack”), utveckling och eftersmak felfritt övergår i varandra, kan sötman och syran balanseras ut. Då står alkohol, syra samt garvämnen i sitt riktiga förhållande till varandra och aromerna kan stödja vinupplevelsen på ett optimalt sätt. Strömmar ett sådant harmoniskt intryck tillräckligt länge genom luktcentrat, talar man om en bra eftersmak.

Eftersmakens måttenhet

Nuförtiden finns det en måttenhet för eftersmak: caudalie (från latinets cauda = svans). En caudalie motsvarar en sekunds hållbarhet. Ett vin är bra från 15-20 caudalie, de allra bästa uppnår ungefär 60.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →