Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Frågor om vin i allmänhet

25 aug, 2016

Frågor om vin i allmänhet

Bra vin uppstår redan på vinberget. Hantverket i källaren består i att bevara den individuella karaktären.

I denna artikel går vi igenom och svarar på frågor kring vin i allmänhet.

Vad är ett tungt och vad är ett lätt vin?

Ett massivt, kraftigt och fylligt vin med relativt hög alkoholhalt betecknar man som tungt. Lätta viner har relativt lite fyllighet, lägre alkoholhalt och få extrakter (garvämnen, socker, mineraler).

Vad betyder “torrt” vin?

När det gäller vin står “torrt” för motsatsen till “sött”. Ett torrt vin får i Schweiz inte påvisa mer än 4 gram restsocker per liter. I EU räknas ett vin som torrt när det inte påvisar mer är 9 g/l och så länge som den totala syran inte är lägre än 2 g/l av restsockret.

Exempel: 7,5 g/l restsocker; 5,6 g/l syra = torrt 7,5 g/l restsocker; 5,4 g/l syra = halvtorrt

Allt detta gäller framför allt för vita viner, röda viner är i regel genomjäst, det vill säga innehåller mycket lite ojäst restsocker (0,1-2 g/l).

Hur mycket syra har vin?

Den totala syrahalten, alltså vinsyra, äppelsyra och mjölksyra, ligger mellan 4 och 10 gram per liter.

Varför har många viner vita kristaller (vinsten) i flaskan?

Så snart ett vin lagras vid en lägre temperatur än när det tappades bildas kristaller från vinsyran och mineralerna. Det är allså inte socker, som många felaktigt tror. Vinstenen har ingen inverkan på vinets smak, det rör sig allså inte om något fel på vinet.

Hur uppstår de olika rosésorterna, till exempel Dôle Blanche, Oeil de Perdrix och Federweiss?

De olika namnen är alla beteckningar alla på samma vin, producerat i olika regioner. Rosé pressas ur blå vindruvor: druvorna krossas och pressas redan några timmar senare. På så sätt hamnar endast en liten del av skalets färgämnen i druvsaften - vinet blir rosé.

Varför bildas “fönster” på vinglaset?

De så kallade kyrkfönstrena, ränderna eller tårarna, bildas på vinglaset beroende av alkohol- och extrakthalt.

Hur gör man dessertvin (sötvin)?

Det finns olika metoder för att tillverka sötvin: Ädelsöta viner: en speciell sorts mögelsvamp ger upphov till så kallad ädelröta. Vatten avdunstar då genom de förtunnade druvskalen; socker- och syrakoncentrationen stiger. Resultatsmängden är mycket knapp. (Sauternes, Muffato, Trockenbeeren-Auslese). Isvin: mogna, friska druvor skördas när de är frusna. När de pressas frysta stannar vattnet kvar i pressen och den naturliga sötman och syran koncentreras. Passito: druvor torkas utbredda på mattor. När vattnet avdunstar återstår ett socker- och syrarikt koncentrat. (Recioto, Vin de paille). Portvin (bland annat): mogna druvor jäses till en viss del, men stabiliseras sedan - medan de fortfarande innehåller socker - genom att man tillsätter alkohol (Porto, Sherry, Banyuls, Beaumes de Venise, Rasteau, Malaga, Marsala). Söta vardagsviner: torra vitviner sötas med en ojäst, koncentrerad vinmust och stabiliseras med hjälp av svavel eller genom steril filtrering. Mer om temat under dessertviner.

Varför har inte mousserande viner någon årgångsbeteckning?

Det finns mousserande viner med årgångsbeteckning, men de tillhör undantagen. För övrigt komponeras mousserande viner av tappningar från olika år. På så sätt är det möjligt att bibehålla en jämn kvalitet över olika årgångar: små kvalitetsminskningar under vissa år jämnas ut.

Vad är ett kabinettvin?

Ett kabinettvin är ett vin av den lägsta kvalitetsnivån för de tyska predikatsvinerna, följt av Spätlese, Auslese, Beerenauslese. Kabinettviner måste ha en mustvikt på minst 67-85° oechsle (beroende på område). Vinet får inte berikas med socker.

Varifrån kommer lukten av nagellacksborttagare i viner?

Denna lukt, som även påminner om lim, uppstår under jäsningen av druvmusten. Vin innehåller alltid spår av ättiksyra. I samband med etylalkohol bildas därifrån så kallade etylacetat med den typiska lukten av aceton eller nagellacksborttagare. Små mängder kan berika ett vins doftmångfald, men större mängder betecknas som ett vindefekt (ättiksyradefekt). Liknande dofttoner är mintbonbons eller päronkarameller, då rör det sig dock inte om något vindefekt.

Vad innebär Macération carbonique?

Denna vintillverkningsmetod upptäcktes i Frankrike 1934 och är en speciell jäsningsteknik. Man lägger de hela druvorna i en jäsningstank och fyller den med koldioxid. På det sättet sker jäsningen inom själva druvorna, utan tillsats av jäst. Vid en alkholhalt av ca 2 % stannar processen upp, druvorna spricker och därefter följer en normal jäsning. Genom denna metod betonas särskilt druvornas doft och smak, samtidigt som syrorna och tanninera blir väsentligt mindre.

Varför är prosecco så dyrt?

Prosecco var tidigare namnet på en grön druvsort och på det mousserande vin man framställde av druvan. Sedan 2009 heter den druvsorten som tidigare kallades procecco “glera”. Namnet Prosecco får sedan dess endast användas för det mousserande vinet som pressar ur duvorna glera och som kommer från ett klart definerat område i Veneto. Bubblorna i proseccon kan tas fram på olika sätt. Antingen tillsätts kolsyra till vitvinet, vilket är en kostnadseffektiv metod. Bättre kvalitet får man dock genom en andra jäsning i flaska eller tank, vilket naturligtvis är dyrare. Trots det lönar det sig att inte alltid välja det billigaste vinet när det gäller prosecco. Njutningen är garanterad när man tagit hänsyn till kvalitet vad gäller druvor och tillverkning.





Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →