Fraktfritt från 650 kr

Frågor om vin och hälsa

25 aug, 2016

Frågor om vin och hälsa

Flera studier visar på posititva effekter på hälsan när man dricker kvalitativt vin. Det säger sig självt att ekologiskt vin, där man undvikit konstgödsel och bekämpningsmedel, har klara fördelar.

Är Delinat-viner hälsosammare?

Idag bekräftar ett otal vetenskapliga studier att måttlig njutning av vin är bra för hälsan (hjärt- och blodomloppssjukdomar, kolesterol, cancerrisk). För friska människor ligger dock mängden på maximalt 0,1 till 0,3 liter per dag. En daglig större konsumtion verka skadligt för hälsan. Viner som producerats enligt Delinats riktlinjer, är föremål för stränga regleringar. Detta gäller både på vinberget och i vinkällaren och många hjälpmedel är förbjudna. Vi har skrivit en artikel som helt sammaffattande kallas vin är hälsosamt, läs mer om våra poänger där.

Får man mindre huvudvärk av Delinat-viner?

Huvudvärk har olika orsaker. Ofta skyller man för lätt på vinet. Om man dricker för mycket kan det naturligtvis leda till huvudvärk, där olika ämnen kan vara utlösande: alkoholhistamin, svavel, etc. För vin från kontrollerad ekologisk odling gäller hårdare gränsvärden för svavel än vid konventionell vinodling. För känsliga personer kan dock en kombination av histaminhaltiga livsmedel (till exempel ost, sardeller, pizza) och alkohol ge en allergisk reaktion.

Finns det svavel i Deliants viner och i så fall varför?

I Delinats viner är enligt riktlinjerna ca 50 % färre svavelhaltiga syror tillåtna jämfört med konventionell vinodling. Svavlet reducerar oxidationsrisken, verkar stabiliserande och minskar risken för bakteriebildning. Mer om ämnet här: svavel.

Finns det i kontrollerad biologisk odling ingen tillsats av olagiga bekämpningsmedel?

Illegala tillsatser av bekämpningsmedel gjorda av Delinats vinodlare kan med största sannolikhet uteslutas - så omfattande är kontrollerna. För att erhålla Delinats ekologigaranti (Delinatsnäckan) måste vinodlaren för det första förbinda sig att hålla sig till Delinats riktlinjer (som förbjuder bekämpningsmedel), för det andra måste de även tillhöra en lokal ekologisk organisation, för det tredje acceptera kontrollbesök från Delinats oenologer, och för det fjärde även gå med på att kontrolleras av den oberoende kontrollmyndigheten FiBL (bio inspecta).

Var ligger toleransgränsen för bekämpningsmedel i vin?

För konventionella viner ligger toleransgränsen, beroende på vilket slags bekämpningmedel det rör sig om, mellan 500 och 1000 mikogram per kilogram vin. Kontrollmyndigheter som till exempel Forskningsinstitutet för biologisk odling (FiBL), sätter maxgränsen för vin från kontrollerad ekologisk odling på 10 % av de officiella toleransgränsen för konventionell vinodling.

Är det inte möjligt att producera ett vin som är helt fritt från bekämpningsmedel?

Så länge som kemisk-syntetiska bekämpningsmedel används i konventionell vinodling, så överförs giftiga ämnen med vinden även till andra vinberg. Beroende på läget är det därför knappt möjligt att producera 100 procent giftrestfria druvor. På samma sätt som Saharas sand kan virvla ända till Europa, förs även moln med bekämpningsmedel vidare med vinden kilometervis. Det kan vara till lite tröst att de ekologiska vinerna ofta innehåller upp till 1000 gånger mindre gifter som vin från konventionella odlingar. Ett generellt förbud mot bekämpningsmedel vore dock den enda garantin.

Är viner från kontrollerade ekologiska odlingar belastade med koppar?

I vin finns normalt sett endast små spår av koppar, långt under toleransgränsen. Det spolas iväg av regn och utsöndras ur druvorna under jäsningen. Mer om temat här: koppar.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →