Fraktfritt från 650 kr

Gamla viner

14 nov, 2016

På ett nästan magiskt sätt lever åsikten kvar, att vin med tiden blir bättre. Ändå vet vi: bara runt 10% av röda viner och högst 5% av vita viner smakar bättre efter fem år, jämfört med första året efter buteljering. Högst 1% av alla viner utvecklas över en än längre tidsperiod på ett fördelaktigt sätt. Därmed står klart: de flesta av dagens viner är drickmogna direkt vid köp.

Den som har gamla viner, har också många vänner... eller ja, tyvärr finns det även där besvikelser.

Det är bättre att njuta för tidigt än att slänga bort för sent... gamla viner är tyvärr sällan njutbara.

Det enda som säkert kan förutsägas är att allt inte är förutsägbart

Andelen frukt, syra och fenoler (framförallt tannin) bestämmer om det lönar sig att lagra ett vin. Som tumregel gäller: ju mer tannin i rött vin eller god syra i vitt vin, desto längre hållbarhet och bättre mognad. Ett bra rödvin blir genom lagringsprocessen något ljusare, mildare samt utvecklar en rik bouquet. När är vinet som bäst? Det kan du bara säkert ta reda på genom att prova.

Vinkällare

Enligt forskningsresultat från tyska Geisenheim kan vinflaskor lagras i stående position om luftfuktigheten är tillräckligt hög. Viktiga faktorer i en lyckad vinkällare är rätt temperatur, luftfuktighet och ljusförhållanden. Vin älskar ljus först när det hälls upp i ett glas. I vårt kalla klimat är det relativt enkelt att hitta en skyddad vrå med lämpliga förutsättningar (max 20°C), vare sig det är i en källare eller i en lägenhet. Beroende på förhållandena kan en isolering vara bra (en matta, kartong eller tidningar). Vinet kan behållas i sin kartong. Luftfuktigheten bör inte understiga 50%. 

Varför lagra vin?

För det första: det går att köpa lovande viner som ännu inte är drickmogna. För det andra: det är tråkigt om ett vin som mina vänner tycker mycket om tar slut. Och för det tredje: det är så härligt att välja ut ett vin. Säkert har du fler anledningar.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →