Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Grauburgunder

14 nov, 2016

Grauburgunder

Grauburgunder, eller pinot gris, är en väl utbredd, ädel, grön druvsort med flera namn.

I Italien kallas den pinot grigio, i Schweiz malvoisie och i Tyskland grauburgunder, Frankrike pinot gris, grauer mönch, grauer riesling, ruländer eller speyerer.

Grauburgunder muterar lätt
Grauburgunder uppstog som en mutation från pinot noir. Med hjälp av genanalys gjorde det franska forskningsinstitutet INRA år 2004 en märklig upptäckt: grauburgunder har två olika arvsmassor, en för fruktköttet och en för druvskalet. Eftersom arvsmassan för fruktköttet är identisk med den hos pinot blanc består skillnaden mellan de två sorterna endast av skalet. Pinotfamiljen är känd för sina mutationer. Det är fastställt att de ljusa sorterna har uppstått ifrån de mörka. Därför är upptäckten av släktskapet mellan pinot gris/grauburgunder och pinot blanc inte så överraskande.

Grauburgunder skämmer bort näsan och gommen
Grauburgunder har druvor som är röda till gråblå och som blir mer och mer grå ju längre de mognar. Vinet från grauburgunder lyser för det mesta mättat guldgult, ibland till och med lite åt det bruna hållet. Den ger underbara dofttoner, ibland av honung och mandel. Smaken är fyllig och rik på extrakt, med svag syra och ibland rökig arom. En underbar följeslagare till stekt ljust kött, fågel och mild ost.Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →