Fraktfritt från 650 kr

Grillad polenta med balsamicosvamp

14 nov, 2016

Tillagning och konservering av mat genom ättika var något som redan egypterna, grekerna och romarna använde sig av. Men ättika var också en uppfriskningsdryck för de fattiga, ett läkemedel för de sjuka och doftmedel för de rika. Idag använder vi ättika i köket, men inte för att försura, utan för att förfina vår mat så att den får den där extra kicken. Den förmodligen finaste varianten är Aceto Balsamico di Modena Tradizionale. "Tradizionale" betyder att denna balsamico mognar i ekfat under upp till flera decennier. Enklare balsamici är ofta berikade med vinättika eller lätt jäst druvmust. Vin passar oftast inte så bra med ättiksura maträtter. Mat med ett drag av mild syra däremot, är idelaa partners till fylliga viner. För Aceto Balsamico hänger därför kvaliteten ihop med syrahalten. Lite socker eller choklad mildrar dessutom det sura intrycket som den kan ge en sås.

Ingredienser (för 4 personer)
  • 180 g polenta
  • 40 g smör
  • 50 g riven parmesanost
  • Havssalt, svart peppar från kvarn
  • Olivolja för påpensling

För balsamicosvamparna
  • 40 g smö
  • 1 vitlöksklyfta, skuren i skivor
  • 250 g shiitakesvampar, skurna i tjocka skivor
  • 250 g champinjoner ()
  • 450 ml kött- eller grönsaksbuljong
  • 1/2-1 1/2 msk balsamicoättika, allt efter syrahalten
  • 2 tsk brunsocker
  • 1 1/2 msk hackad persilja

Tillagning
Koka upp buljongen i en stor kastrull under svag värme till polentan. Strö sakta och under omrörning ner polentakornen och låt koka enligt paketets beskrivning. Rör sist i smör, parmesanost, salt och peppar. Sätt massan i en lätt infettad form (32 x 30 cm) och ställ på kylning.

Värm upp en stor stekpanna på medelvärme för balsamicosvamparna. Ha sedan i smör och låt vitlöken fräsa i en minut. Tillför svamparna och stek i 5 minuter. Ha sedan i buljong, balsamico och socker och låt allt puttra på i 8 minuter. Ta ur polentan ur formen och skär upp i 8 trekanter. Pensla dessa tunt med polja och värm upp på en varm grill eller i en stekpanna. Dekorera polentabitarna på tallrikar och fördela svamparna och den hackade persiljan över dem.

Vintips: Cecilia Zucca



Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →