Fraktfritt från 650 kr

Kan ett vin som kostar under 50 kronor överhuvudtaget smaka?

24 feb, 2017

Kan ett vin som kostar under 50 kronor överhuvudtaget smaka?

Kära vinälskare,
Kan ett vin som kostar under 50 kronor överhuvudtaget smaka? Är ett vin för 3000 kronor verkligen tio gånger bättre än en flaska på 300 kronor? Frågan om vinpriser sysselsätter vindrickare, vinmakare och vinkritiker till samma grad.

För egen del låter vi experterna komma till tals: Delinats vinodlare Tobias Zimmer från vingården Hirschhof, respektive vinbloggaren Dirk Würtz.

Tobias Zimmer är av åsikten att priser på 600 kronor eller mer bara kan rättfärdigas genom marketingkostnader. Dirk Würtz däremot skriver att många vinodlare exploaterar sig själva: vin är enligt honom en kultur- och lyxvara i vilken “kvalitet och mycket arbete investerats”.

Till sist måste denna fråga besvaras av var och en (deltar ni i diskussionen på Facebook?)

Christian Wild

Tobias Zimmer:
Den som tar itu med frågan om en vinflaska får kosta mer än 600 kronor, landar automatiskt i en helt personlig rannsakan av ämnet lyx: är vin för mig en lyxprodukt eller ett livsmedel? En sådan fråga kan man alltid bara svara på subjektivt. Den som har råd kan unna sig att öppna en flaska vin för 1000 kronor varje dag.

Rent objektivt har ett vin bortom 500- eller 600-kronorsgränsen inget mer att göra med täckningen av produktionskostnaderna, till vilka kostnaderna på vinberget eller i källaren hör, liksom fyllnadskostnader inklusive utrustning, marketingkostnader etc. Vinmakaren måste dock också gå med vinst för att kunna investera i nya viner. Priser på 600 kronor låter sig möjligtvis bara försvaras om man använder sig av väldigt höga marketingkostnader, men har inget med handplockning eller andra kvalitetsorienterade attribut att göra. Om man ska vara helt ärlig, kan man inte känna smaken mellan ett 200- och 1000-kronorsvin, så länge vinerna har valts ut noggrannt och prövas blint. Försök gärna själva.


Dirk Würtz:
Vin är inte vilket livsmedel som helst, även om vissa konsumentskydd verkar vilja göra denna sak gällande. Vin är ett kulturgods, vin är europeisk historia, vin är livskänsla. Självklart behöver man nuförtiden inte en flaska vin i strikt mening. Dricksvattnet är rent och själva verkningen finns att få tag på billigare.

Som konsument är det viktigt vad jag får i mig, hur jag livnär mig och vad jag dricker. Billigt är aldrig bra, utan förstör världen och mig själv. Jordbruksindustrin har inte som mål att livnära mig balanserat, utan att tjäna pengar. Som vinodlare vill och måste jag det också. Teoretiskt kan jag optimera allt och pressa produktionskostnaderna i botten genom maskiner och billig hjälpkraft. Så gör många. De exploaterar sig själva för att hålla pristrycket stången. Men är detta hållbart? Nej det är det inte, av många anledningar.

Ibland beror det på yttre omständigheter, som till exempel vid Mosel. Vinodling på branter är i sig extremt krångligt. Och om man arbetar högkvalitativt, eller till och med certifierat ekologiskt, så går det inte att samtidigt vara billig. Ja, ibland handlar det också om marketing. Lyxprodukter hänger alltid starkt samman med marketing. De är emotionellt laddade, men även bakom dessa finns det mycket kvalitet och arbete.

Jag frågar mig varför alla som hittar ett rabatterat vin tror att man blir lurad? Varför tror man att en produkt alltid finns att få billigare - och detta också till bra kvalitet? Till detta finns det - tyvärr - många svar, och ett är att alla som tjänar pengar vill investera dem på bästa sätt. Ett kilo kött för 20 kronor, så finns det fler slantar kvar för reskassan. Så fungerar världen, och alla som tar lite mer pengar för sina varor är lurendrejare. En som snor semestern ifrån mig, för att den tar mina pengar för onödigt “krams”. Ja det var polemiskt - med avsikt.

Viner från Tobias Zimmer
Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →