Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Kloner

14 nov, 2016

Inom vinframställningen är det viktigt att en druvsorts positiva egenskaper bibehålls, ibland försöker man rentav framställa fler av dem.

Vindruvor är till sin natur mycket mutationsvilliga. Enstaka rankor på en odlingsyta förändrar sig genetiskt av sig själv. Bland dessa druvor kan det finnas en ranka som har bättre egenskaper än de andra. Dess vinrankor kanske mognar bättre, ger av mer färg eller besitter lösare stjälkar och mindre druvor, vilket minskar mottagligheten för röta. Sådana rankor väljs ut av odlarna och förökas vegetativt genom sticklingar. Klonerna som på detta vis uppstår har bibehållit moderplatnans arvsinformation i sin helhet.

Fram till långt efter andra världskriget var vinodlare framför allt vaksamma på klonernas avkastningssäkerhet och mustvikt (alkoholhalt). Först på 1960-talet påbörjades selektion efter kvalitetsstegring. Framför allt resistens mot rötbildning, en god fenolisk mognad och attraktiv syrahalt utgör idag mål för klonselektion.

Kloner ska inte förväxlas med korsning, där olika druvsorter korsas, dvs. fortplantas för att framställa en ny druvsort med vissa önskade egenskaper. En ny druvsort uppstår av ett korn som växer och blir till moderplantan. Från denna moderplanta genereras så många identiska plantor, tills dess flera hektar vinberg kan odlas.

Läs mer om vindruvor här, och missa inte vårt vindruvelexikon.





Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →