Fraktfritt från 650 kr

Loire

14 nov, 2016

Loire

Längs floden Loire i hjärtat av Frankrike koncentrerar sig den franska kulturen och historien som på få andra orter i landet.

På en distans av ungefär 45 mil radar berömda slott och vinodlingsområden upp sig som ett pärlhalsband från öst till väst.

Stor mångfald på Loireviner
De allra mest kända är förmodligen fortfarande de syrabetonade, nervkittlande och friska sauvignon blanc-vinerna från Sancerre och Pouilly-Fumé på den östra spetsen av denna mycket mångfaldiga vinregion. På den västliga ändan däremot, där Loire mynnar ut i Atlanten och där klimatet är betydligt mildare, bidrar Muscadet sur lie till liknande torrfriska viner.

Mittemellan finns det en lång rad specialiteter att upptäcka. Till dessa hör de ofta grandiosa chenin blanc-vinerna från Loire-mixerna anjou och touraine. Framför allt i appellationer som Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Savennières och Vouvray övertygar chenin blanc med sin balans av koncentration och friskhet. Allt efter årgång är vinerna här torra, demi-sec eller söta (moelleux).

Också de hallonaktiga och nåtog rustikala cabernet franc-vinerna från Chinon och Bourgueil tilltagar i popularitet. Nicolas Joly (Clos de la Coulée de Serrant) i Savennières och Pierre Gauthier (Domaine de Bel Air) är pionjärer inom den ekologiska vinodlingen vid Loire.Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →