Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Luktsinnet och vinprovning

14 nov, 2016

Luktsinnet och vinprovning

Tyvärr använder människor ofta sina luktsinnen sparsamt, även om de mest spontana upplevelser och minnen kan uppstå i just hjärnans luktcentrum. Även när det gäller vin är lukten ett av de viktigaste sinnena.

Människans luktorgan, näsan, är kapabel till de finaste urskiljningarna av dofter. Inget vetenskapligt instrument besitter samma häpnadsväckande förmåga.

Luktsinnet - ett fantastiskt instrument
Man utgår ifrån att människan kan skilja på mellan två- och fyratusen olika lukter. För det ändamålet har vi 50 miljoner receptorer i hjärnans luktcentrum. Från luktcentrat skickas information om lukter till hjärnans prosencephalon där den blir bearbetad. Över 50 000 nervceller leder sedan informationen vidare till de högre instanserna i hjärnan, där de sparas som minnen. Tas så ett luktintryck tillbaka dit in, blir det identifierat som redan sparad “luktdata” och aha-upplevelsen påvisar: bakom denna sviskondoft gömmer sig med säkerhet en merlot. Denna förmåga kan för övrigt tränas upp, så att fler dofter snabbare och säkrare kan urskiljas och namnges.

Luktsinnets känslighet
Förmågan att skilja på lukter, att känna igen dem och namnge dem, kan man lära sig. Den varierar från person till person och löper parallellt med erfarenhet, skolning, personlig förkärlek till en specifik doft, ålder, kön och hälsotillstånd. Graviditet kan exempelvis sänka förmågan att känna igen dofter, och leder på så sätt till ett dämpat sinnesintryck.

Tips till skolning av luktsinnet vid vindrickande

Här är några tips på hur man kan förbättra sitt luktsinne en aning:
- Undvik att överbelasta och trötta ut ditt luktsinne
- Unna dig att med jämna mellanrum ta paus ifrån en vinprovning
- Låt dig inte påverkas av andra i dina egna intryck
- Snuva eller en förkylning förminskar vår luktförmåga, enbart smakupplevelsen (surt, bittert, sött) kan förbli intakt
- Upphetsning, nervositet och oljud är andra faktorer som kan störa den koncentration som krävs
- Undvik tobak, rök eller starka odörer som på något sätt kan störa
- Den mest gynnsamma tiden för intag av vin är precis innan lunch eller middag. Kropp och själ är som mest friska och en lätt hungerkänsla ökar luktsinnets känslighet.



Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →