Fraktfritt från 650 kr

Oenologi

14 nov, 2016

Oenologi

Oenologi är läran om vin (från grekiskans oinos = vin). Idag omfattar oenologin måde källarteknik som vinodling; förr utgjorde vinbergsteknik ett kunskapsområde för sig.

Medan det fram till för några år sedan i princip bara fanns manliga oenologer, utövas yrket i dag i allt större utsträckning av kvinnor. Läran om vinrankan (ampelografi) är en del av oenologin. I många länder studerar de blivande oenologarna på en högskola och utexamineras med ett ingenjörsdiplom (respektive bachelor eller master) inom vinodling och oenologi.

På bilden uppe till höger: en oenolog vid analys

Oenologernas internationella förbund har över 20 000 medlemmar jorden runt. Majoriteten kommer från Europa. Oenologer är efterfrågade av laboratorier, inom vinodling (privata vingods såväl som vinodlingssällskap), inom vinhandeln, samt inom forskning och utbildning.

Jämfört med förr arbetar vinmästare gärna i grupper tillsammans med en oenolog, speciellt under tiden från druvskörd till buteljfyllning. Oenologens uppgift är att styra vinifieringen på så sätt att de uppsatta målen uppfylls med exakthet: ofta handlar det om en strövan efter viner som är gångbara på marknaden, till exempel med en viss tillsats av barriquefat av ekträ, en medvetet styrd tanninhalt eller att påverka aromerna genom olika odlade jäster.

Terroirviner är en utmaning
Idag kräver vinälskare i allt större utsträckning viner med terroirkaraktär. För detta ändamål behövs att oenologen har kännedom om jordbearbetningen på vinberget, liksom humusbildningen eller främjandet av rötternas växtlighet, så att vinrankan kan tränga igenom djupare stenskikt.Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →