Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Rioja

14 nov, 2016

Rioja

Även om det finns allt fler rödvinsregioner på uppgång som konkurrerar, räknas Rioja i landets nordöstra del fortfarande som det idealexemplet på ett spanskt rödvin.

Sin ledande ställning försvarade Rioja särskilt väl genom tre utmärkta årgångar på raken (1994, 1995, 1996) liksom en lite mer tidsanpassad stil med fullfruktiga och koncentrerade viner som ändå behållit sina karaktäristiska egenskaper.

Tillräckligt men inte mycket regn
Vinrankorna radar upp sig över en sträcka på över 120 km längs med Rio Ebro och avskärmas därmed från de fuktiga antlantiska vindarna genom Sierra de Catabria. Vinrankorna har sina rötter i lerjord och blötmark på en höjd av 300-800 meter över havet. Nederbördsmängden är 300-500 millimeter. Från de tre delområdena i Rioja ger det kulliga Rioja Alavese där främst huvudsorten tempranillo finns, ur vilken de finaste och mest eleganta vinerna görs. Vinerna från Rioja Alta är friskare och lämpar sig bättre till vinlagring, medan det hetare och lägre liggande Rioja Baja framställer mer alkoholstarka men samtidigt mer endimensionella viner.
Den viktigaste blå vindruvan i Rioja är tempranillo, som avger välstrukturerade viner med närvarande syror och medelbra mognadspotential. De flesta riojaviner är dock Cuvéer, där också graciano (lätt och aromatiskt), mazuelo (mycket tanniner) och garnacha (fyllig kropp) företräds. Några källare använder också cabernet sauvignon.

Källartekniken moderniseras

Rioja uppfostras traditionellt i amerikansk ek. De senaste åren har dock fransk ek fått allt större betydelse. Till skillnad från förr, då gamla fat präglade Riojas smak på ett ofördelaktigt sätt, använder ambitiösa källare idag en större andel av nya barriques. De senaste åren har också kvaliteten på vitviner som pressas ur sorterna viura (avger frukt och syror), malvasia och garnacha blanca förbättrats avsevärt.





Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →