Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Röding med pumpasås

14 nov, 2016

Fisk är viktig för att vi ska få i oss äggvita; den är lätt nedbrytbar och dess tillagssätt i princip obegränsade. Man bör dock tänka på vad man köper, så att inte våra hav snart är överfiskade. I optimalfallet väljs fisk från ekologisk fiskodling, så som röding eller öring. Att använda pumpa som bas för en sås passar prima till fisk. Eftersom den har en blygsam egen smak, lämnar den mycket utrymme för fiskens aromer att utveckla sig. Pumpans konsistens låter också såsen bindas och dessutom är pumpa mycket hälsosamt: pumpan levererar mineralämnen och vitaminer, framför allt kalium och vitamin A. Den skonar också kroppens matsmältningsorgan och är själv lättsmält. Med bara 26 kcal (108 kJ) per 100 gram är pumpa också kalorimässigt en lättviktare - och fiskens ideala partner.

Ingredienser (för 4 personer):
  • 600 g rödingfilet utan skinn, 4 portioner
  • 2 msk olivolja
  • Fleur de Sel - färskmalen peppar
  • 20 g grönsakstärningar (brunoise)

Pumpasås:
  • 20 g smör
  • 20 g hackad schalottenlök
  • 155 g fruktig pumpa, t.ex. Muscade de Provence, urkärnad och skalad
  • 200 ml fiskfond
  • salt
  • färskmalen peppar
  • 1/2 tsk senap
  • 1/2 knippe finskuren gräslök
  • 2 msk olivolja

Tillagning
1. Sätt ugnen på 160°C
2. Krydda rödingen med Fleur de Sel och peppar och lägg den på en plåt som är smord i olivolja. Strö över grönsakstärningarna.
3. Schalottenlökarna och pumpan ska brynas i smöret för såsen. Blanda ut med fiskfonden och krydda med salt och peppar och låt puttra i 10-15 minuter tills pumpan är mjuk. Mixa alltihopa till en puré. Koka upp pumpasåsen precis innan servering, häll i senap och förtunna vid behov med ännu lite fiskfond. Smaka av och häll sedan i olivolja och gräslök.
4. Låt rödingfiléerna värmas i ugnen i 6-10 minuter, allt efter deras tjocklek.
5. Servera rödingen på värmda tallrikar och häll över sås.

Tips: Det är enkelt att laga fisk; dess tillagningstid bör dock vara på minuten rätt, så att det möra köttet inte blir segt eller torrt. Utöver dessa anvisningar kan rödinfilén på skinnsidan låta stekas i 2-3 minuter, eller också ångas vid 70°C värme i ugnen.

Vintips: Viña Llopis (Pago Casa Gran S.L.)



Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →