Fraktfritt från 650 kr

Smaksinnet

25 aug, 2016

Smaksinnet

Smaksinnet är människans minst utvecklade och komplexa sinne. Med tanke på det faktum att vi bara kan skilja på fem olika smaker (sött, salt, bittert, surt och umami), skänker oss detta sinne häpnadsväckande mycket livskvalitet och glädje.

Smakar gör man med tungan. Papillerna med sina smaklökar befinner sig på tungans sidor. På varje smaklök finns i sin tur flera tusen smakceller. Dessa sinnesceller låter oss uppfatta smak och aktiveras genom näring eller dryck. Impulserna leds genom olika nerver vidare upp till hjärnan.

Avtagande smaksinne

Förmågan att smaka avtar med åldern. Ett spädbarn har runt 10 000 smaklökar, en vuxen samlar bara ihop till i genomsnitt 5000. De flesta läroböcker delar in människans tunga i olika smakzoner. Enligt smakzonerna smakar vi “sötma” med tungspetsen, med tungans sidor känner vi av “salt” och “surt”, medan tungans bakre del känner av “bitter” smak. Modernare forskning har visat att dessa smakzoner inte bara har hand om en smak vardera. Överallt där det finns smakceller kan samtliga smaker registreras.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →