Fraktfritt från 650 kr

Delinats vinblogg

Ålderston

14 nov, 2016

Ålderston kallas aromen av sherry, russin, skivat äpple, romkruka, rörsocker, honung (chardonnay) eller petrol (riesling). Den uppstår genom de små mängder syre som tar sig igenom korken in till vinet och låter det åldras.

Fortsätt läsa →

Vita viners hållbarhet

14 nov, 2016

Vita viners hållbarhet avgörs framförallt av mängden syror och socker. Viner med lite syror mognar snabbare och har kortare hållbarhet. Söta viner däremot får du lov att låta ligga längre.

Fortsätt läsa →

Vinlagring - varför?

14 nov, 2016

"Du borde lagra det, då blir det ännu bättre". Ett råd, som bara gäller för ett fåtal viner; de flesta viner, röda som vita, erbjuder den största njutningen under sina första tre till maximalt fem år. Hur länge ett vin kan lagras beror mycket på den personliga smaken.

Fortsätt läsa →


Unga viner

14 nov, 2016

Många viner bjuder i sina unga år på den bästa njutningen, för att sedan med varje månads lagring förlora livlighet och karaktär. En välsmakande Gamay, en elegant Merlot, en fruktig Bündner Blauburgunder, en Dolcetto, Grignolinio eller Tempranillo smakar bäst som ung.

Fortsätt läsa →

Hållbarhet

14 nov, 2016

Fram till 1600-talet var varje vinhandlares huvudmål att göra sig av med vinet så fort som möjligt. Några av bakterierna som återfinns i vin behöver enbart syre för att föröka sig i katastrofal mängd. Hållbarheten blev bättre när man tog fram den förslutbara flaskan.

Fortsätt läsa →

Gamla viner

14 nov, 2016

På ett nästan magiskt sätt lever åsikten kvar, att vin med tiden blir bättre. Ändå vet vi: bara runt 10% av röda viner och högst 5% av vita viner smakar bättre efter fem år, jämfört med första året efter buteljering. Högst 1% av alla viner utvecklas över en än längre tidsperiod på ett fördelaktigt sätt. Därmed står klart: de flesta av dagens viner är drickmogna direkt vid köp.

Fortsätt läsa →


Drickmognad

14 nov, 2016

Framstegen inom vingårdsnäringen och oenologi har kommit väl till användning för vinälskare. Man behöver inte längre ha så mycket tålamod för att se ett rött toppvin hitta sin jämvikt och presentera sig i sitt bästa drickmogna tillstånd.

Fortsätt läsa →