Fraktfritt från 650 kr

Unga viner

14 nov, 2016

Många viner bjuder i sina unga år på den bästa njutningen, för att sedan med varje månads lagring förlora livlighet och karaktär.

Med traditionen av toppviner från Bordeaux, Bourgogne och Rioja har den felaktiga uppfattningen fått fotfäste i mångas huvud, att alla rödvin blir bättre med åren. Det kan stämma för lagerbara viner från cabernet- eller syrahdruvor, men är fel när det gäller andra viner: en välsmakande gamay, en elegant merlot, en fruktig bündner blauburgunder, en dolcettogrignolinio eller tempranillo smakar bäst som ung.

Vad händer med vinet i flaskan?

Så snart vinet är fyllt och korken satts på, växer en primär frukt, en sekundär jäsningssmak och arom av ek med varierande hastighet fram. Viner som lämpar sig för lagring får genom reduktiva processer tilltagande arom och smak; de blir mer komplexa. De utvecklar genom en växelverkan av syragarvämnen, färgämnen och syror i olika stadier den mognad som efter år eller till och med årtionden för till en fullkomlig bouquet. Motsatsen sker hos viner som bör drickas unga: den friska, livliga kraften försvinner, efter några få år blir vinet blekt och dött.

Bäst före...

De flesta viner i den understa och mellersta prisklassen är drickmogna redan när de släpps för försäljning. Helst bör de dock ligga några dagar efter transporten för att återhämta sig från eventuella omskakningar. Vinodlare och vinhandlare känner till “sina” viner bäst: det hör till yrkesstoltheten att kunna ge detaljerad information om hållbarhet och drickmognad. Man bör vara vaksam när det gäller viner som fortfarande är i “flaskchock” (för kort flaskmognad) eller viner som har stått i veckor i en ljus och varm försäljningslokal. I dessa fall lönar det sig att låta dem vila i en eller två månader.

Ingen tid att samla damm

Till skillnad från vinkällare med toppviner bör en källare för drickmogna viner ha egenskapen av ett slags förråd. Vinerna bör bli omhändertagna som ett livsmedelsförråd, kontrollerade och omsatta. De bör om möjligt lagras i mörker och i konstant, hellre lägre temperatur, fram till några timmar innan servering då de ställs i riktig temperatur. Det skadar inte att öppna unga rödviner i tid, tvärtom: att öppna korken och kanske dekantera vinet i en karaff 1-3 timmar före serveringen gör ofta gott. Under väntetiden bör temperaturen vara 15 till 18 grader.

Njut ordentligt och okomplicerat

Unga viner passar med sitt temperament alldeles utmärkt till okomplicerade maträtter och till och med till kinesiska specialiteter. Medan man med toppviner bör laga maten med försiktighet och återhållsamhet, klarar yngre viner rejält kryddade grytor från Medelhavet, sommarspecialitéer med grönsaker och sallader, grillade rätter samt ost.

Handla smart så slipper du slänga

När det gäller viner som dricks unga bör vinkällaren fyllas efter förbrukning och inte efter inköpshumör: har man köpt för mycket för eget bruk, kan det vara en god idé att ge bort några flaskor i tid. Etiketter med information om sort, årgång, köpdatum och drickmognad hjälper till att behålla översikten. Häng ett snöre med en lapp runt halsen på en av flaskorna av varje sort så vet du precis när tiden är inne för en fin njutning.

Läs mer: Gamla viner och hållbarhet.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →