Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Veneto

14 nov, 2016

Veneto

Karaktäristiskt für Veneto är en progressiv hållning inom vinodling, vintillverkning och också inom märkningen av vinerna.

Venetos tre mest kända vinnamn Valpolicella, Bardolino och Soave står för en ansenlig del av italiensk vinindustris export, som även rönt stora framgångar i USA och satt den universella Chiantin på plats.

Valpolicella
Veronas mest älskade vin kommer från de branta terrasslägena ovanför staden. Vinrankorna ägs och sköts av uppemot 3000 personer. En frivillig samling beskyddare övervakar vinkvaliteten och ger de provade vinerna en garantisigill med skyddspatronerna Veronas och San Zeno som symbol. En bra Valpolicella är rubinröd i sin ungdom, för att sedan övergå i granatrött. Den har en smidig kropp och är mjukt harmonisk.

Bardolino
Bardolinon är en något mer lätt variant av Valpolicellan och kommer ifrån området kring Gardasjön. Också rosévarianten, Bardolino chiaretto, är tämligen känd. Vinet utmärker sig alltid genom en lockande doft och en fin körskbärsliknande frukta med en lätt bitter eftersmak.

Soave

Ett av de mest kända vitvinerna från Veneto och till och med hela Italien är Soaven. Den mognar öster om Verona, under sagoslottet med samma namn. Ordet “soave” betyder också söt och mjuk. En vinkännare har beskrivit vinet i liknande ordalag: “det smakar som en klar och solig himmel hade smakat om man kunde dricka den.” Soaven måste pressas med minst 70% av garganegadruvan som beståndsdel och lagras i minst åtta månader för att få lagstiftarens predikat “Classico”.

Recioto
Området kring Verona har också en lång tradition av Recioto, Passitovinet. De bästa druvorna lufttorkas, blir till russin och pressas och jäses först till vintern. Resultatet blir anmärkningsvärt starka, fruktiga och aromatiska specialiteter.

Prosecco
Veneto har många vinspecialiteter. Proseccon är dock detta områdes äkta stolthet. En stor del av vitvinnerna marknadsförs som frizzante (ärligt) eller spumante (skummande), och står att finna i alla varianter från “amabile” (sött) till “secco” (torrt).

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →