Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Vin och fisk

14 nov, 2016

Fisk är inte bara nyttigt, med skicklig tillagning blir den tillsammans med ett passande glas vin en äkta delikatess. Man bör ha koll på den biologiska aspekten, samt välja ut rätt vin till rätt fisk.

Inte undra på att den tar allt mer plats på vår meny. Konsumerar vi fisk slår dock vårt ekologiska samvete snabbt larm. Enligt WWF är idag mer än tre fjärdedelar av världens fiskbestånd utfiskat - haven blir formligen plundrade, många fiskarter riskerar att utrotas. WWF har gjort en inköpsvägvisare som ger insyn i vilka fiskar man kan köpa utan problem, och som bör undvikas. Generellt sett gäller: fiskar och havsmat med MSC- eller ekologisk etikett, samt inhemska vildfångstet bör föredras.

Vilket vin till vilken fisk?

Om rött eller vitt vin passar bäst till fisk är en smaksak. Rött vin passar bra - framförallt till havsfisk - bara i speciella fall. Grillad tonfisk eller flodbarb kan passa fantastiskt till en burgunder. Samma sak gäller för foreller. Men som regel passar vitt vin bättre. De har ofta en mer utpräglad syra än röda viner. Det ger fisken det där lilla extra. Rödvinet innehåller tanniner, som inte harmonierar med äggvitan i fisken, som med sin möra äggvita inte tål fiskkött så bra. Så ska det vara rött vin, välj en tanninfattig sort, som gamaypinot noirzweigelt, grenache noir eller ett yngre och billigare (!) vin, eftersom dessa kommer från rikare skördar och har mindre tannin.

Från fjärran länder

I Europa äts det allt mer fiskrätter från Asien och rå fisk. Medan man kan våga sig på en sauvignon blanc till en asiatisk rätt (tempura eller thairätter) råder vinkännaren Hugh Johnson till en sashimi chardonnay eller en chablis, till sushi däremot (eftersom det ofta avnjutes till wasabi) Champagne brut.

Ha koll på temperaturen!

Särskilt bland vita viner är det ofta inte lätt att hålla temperaturen konstant, eftersom temperaturen i ett glas vin snabbt stiger. Serveras vin alltför kallt sätter det dock ned vår smakupplevelse och förbindelsen med den fina rätten störs.





Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →