Fraktfritt från 650 kr

Vin som läkemedel

14 nov, 2016

Till och med fram till 1800-talet var vinet centralt inom hälsovetenskapen. För våra förfäder var den antiseptiska verkan av alkohol mycket viktig.

Erasmus von Rotterdam skriver 1530 i sina hälsoregler: “Vin och andra drycker är mycket vinstbringande mediciner och behaglig näring, vid måttligt intag inget skadligt...”

I den indiska Vedan kan man läsa om att vinet är uppfriskande för kropp och själ, ett läkemedel för sömnproblem, oro och trötthet som också förbättrar aptiten, välbefinnandet och matsmältningen. Även muslimska läkare föredrog att räkna med Allahs missnöje istället för att avstå från detta hjälpande läkemedel.

“När det saknas vin, behövs medicin” Talmud

För våra förfäder var den antiseptiska verkan av alkohol mycket viktig: under 2000 år av medicinens och kirurgins historia fungerade vinet som ett universiellt antiseptika. Med vin rengjordes sår och det skrevs ut mot bronkit, tuberkulos, feber, gikt, depression, leverproblem, allergier och reumatism. Vin var på den tiden ett universalmedel, som med rätt dosering kunde avhjälpa besvär och förlänga livet.

Välbehaget vid vindrickande är ett resultat av etylalkoholen (“vinets ande”). På det centrala nervsystemet har alkoholen en seditativ, smärtlindrande och kramplösande verkan. Tidigt upptäcktes att vindrickandet även kan spela en roll för det sociala välbefinnandet: där människor mår bra och känner sig delaktiga står ofta ett glas vin på bordet.

“Uti non abuti - bruka, men inte missbruka”

Till och med idag kan vi följa Dr. Hufelands råd, när han för över 200 år sedan skrev: “Vinet glädjer människans hjärta, men det är ingen nödvändighet för att leva... ja, det kan till och med förkorta livet, när det intas för ofta och i för stora mängder. När vinet därför inte ska skada, utan vara en vän av livet, så ska man inte dricka för mycket (läs mer under vinkonsumtion) och ju yngre man är, desto mindre ska man dricka. Bäst är det om man betraktar vinet som en livets krydda och njuter av det huvudsakligen på dagar för vila och nöje och spar det till goda vänners sällskap.” Till detta finns egentligen med dagens hälsokunskap inget nytt att tillföra.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →