Fraktfritt från 650 kr

Vinets historia

14 nov, 2016

Arkelologerna ser samlingar av vinkärnor som bevis för vinframställning.

Från den vilda vindruvan till den kultiverade vinrankan

Utgrävningar i Turkiet (i den troligtvis äldsta staden Catal Hüyük), Syrien, Libanon och Jordanien har visat på druvor som härstammar från Stenåldern, ca 8000 f. Kr. Även i grottorna i Lascaux, hemvist för stenåldersmänniskorna Cro-Magnon i det franska Midi, smyckar konstnärliga grottmålningar väggarna och vissa av dem låter oss ana att redan stenåldersmänniskan var kapabel till att framställa vin. Övergången till riktig vinodling ska ha skett omkring 5000 f. Kr. i Georgien.

Georgierna

Georgierna var först med att trampa sina druvor med fötterna, de trampade tills de inte kände något mer fast under fotsulorna. Varje bonde hade en egen vinkällare. Märkligt var dock att man inte kunde se några vinkärl eller vinfat. Under en rad av “mullvadshögar” i källargolvet var vinkärlen begravda upp till kanten och jäste under den kyliga jorden.

Att georgierna upprätthöll denna tradition under årtusenden bevisar notiser i dagboken från en världsresande man från år 1600. "Det finns inget annat land, där man kan dricka ett bättre vin. Bönderna hugger ut tjocka trädstammar och använder de som fottrampningsskärl. Saften fyller de sedan i stora lerkärl och begraver dem i källargolvet." Betraktaren antog att vinbönderna med denna teknik ville gömma en dyrbar dryck från fiender. Istället bidrog de med det första kapitlet i vinframtställningens historia.

Kelter och romare

Länge trodde man att romarna tog med sig vindruvan på sin väg norrut. Idag vet man dock att våra urförfäder, kelterna, redan kände till druvorna. Förmodligen kom de i kontakt med druvor och vin under sina krigståg runt Medelhavet. När romerna i början av vår tideräkning undertryckte de keltiska stammarna i norr, tog de med sig den egentliga vinkulturen och den medvetna vinodlingen med olika sorters druvor från södern.

Fokus på Sydeuropa

Vinplantorna infördes med tiden på alla kontinenter - utom Antarktis - men den största delen av världens vinområden återfinns i Europa. Italien, Spanien och Frankrike förfogar över en odlingsyta på ca en miljon hektar, det vill säga 10 000 kvadratkilometer. Sammanlagt motsvarar vinodlingsområdet i dessa tre länder nästan hela ytan av Schweiz. Italien och Frankrike producerar omkring en fjärdedel av allt vin i hela världen.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →