Fraktfritt från 650 kr

Vinets substanser

14 nov, 2016

Sedan några årtionden kan kemiker tack vare nya analysmetoder påvisa allt fler ämnen och substanser i vin.

Några av de viktigaste av dessa är:

Alkohol

uppstår genom jäsningen med hjälp av jäst. Genom omvandling av socker bildas kolsyra och alkohol. Alkoholen sätter i stor utsträckning sin prägel på vinets kvalitet och hållbarhet.

Glycerin

smakar sött och är oljig till sin karaktär. Glycerin ger vinet en mjuk, sammetslik smak. Även glycerin bildas i jäsningen.

Syror

i vin är viktigt för smaken och hållbarheten. Under jäsningen och syranedbrytningen avtar syrahalten och vinet blir mildare. Denna minskning orsakas av bakterier, som omvandlar de starka äppelsyrorna till med mildare smak mjölksyror. Vidare förekommer också flyktiga syror, dvs. syror, vars doft hastigt lförsvinner i glaset. Alla dessa syror är av stor vikt för vinets bouquet och smak; de ger vinet sin karaktär och fullkomlighet.

Garvämnen

eller tanniner, förekommer i vindruvornas kärnor och skal. Även om garvämnen (framförallt hos yngre röda viner) smaker lite kärvt och är något torra, uppskattas de i vinet: de gör det längre hållbart och är i måttliga mängder av betydelse för hälsan.

Aromämnen

orsakar vinets karaktäristiska smak och bouquet och frigörs genom jäsningen och lagringen. Genom de mångsidiga biologiska och kemiska omvanlingarna under mognadstiden bildas nya ämnen med olika utpräglade aromer. Idag är flera hundra sådana ämnen i vin kända.

Mineralämnen

Vår näring måste innehålla mycket mineralämnen, som är viletiga för att hålla kroppen vid liv. Det rör sig bland annat om salter som sammansättningar av fosfor, kol, svavel och klor, tillsammans med metaller som kalium, magnesium, kalcium och natrium liksom små mängder av järn, aluminium, mangan och kiseldioxid. Allt detta återfinns i vin i proportioner som är harmonis för oss människor.

Vitaminer

De viktigaste vitaminerna i vin är: A, B1, B2, C och D. C-vitamin (askorbinsyra) förekommer i större mängder i rött vin än i vitt vin, eftersom den finns rikligt i de fasta delarna av druvan som är med under jäsningen av rött vin. Säkert går en del av vitaminerna genom lagringen förlorad. Processen saktas dock ner genom vinets syrahalt.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →