Fraktfritt från 650 kr

Vinglas - vilket glas passar vilket vin?

25 aug, 2016

Vinglas - vilket glas passar vilket vin?

Vinglaset är ett viktigt medel för att presentera vinet för sinnena på ett angenämt sätt.

Glaset är fönstret till vinet. Det ska göra vinets färg, aromämnen och smak så stor rättvisa som möjligt. Bäst görs det av ett färglöst, oslipat och tunnväggat glas som är snävare upptill. Ett glas med tillräckligt lång stjälk har fördelen att man kan bedöma vinets färg och renhet på rätt sätt utan att vidröra kupan. På så sätt kan man också förhindra att vinets temperatur påverkas av handen. Förutom detta kan man med enkelhet svänga runt vinet i sådana glas - aromämnena frigörs då fullt ut.

Vilket glas passar vilket vin?

Idag finns det i princip ett speciellt glas för varje känt vin. Det är inte nödvändigt att följa denna kult till punkt och pricka. Många vinälskare väljer istället ut ett perfekt universalglas och sparar plats i glasskåpet. Ett förråd på åtta eller tolv glas räcker till både aperitif och ett fullfjädrat rödvin när man får besök.

Några vinnjutare väljer ut tre eller till och med fyra sorts vinglas: ett med en särskilt stor kupa (75 cl) som lämpar sig för anspråksfulla rödviner med mångskiktig bouquet; ett stort vinglas (48 cl) gör innehållsrika röd- och vitviner rättvisa. Och för de som mer gillar vitt vin, finns det speciella vitvinsglas (36 cl). I smala, långa skumvinsglas utvecklar sig bubblorna särskilt vackert. Sektglas däremot har nackdelen att de läskande bubblorna och aromerna snabbt försvinner.

Äkta vinglasvård

För att vinets smak inte ska bli nedsatt, måste vinglas hållas absolut rena och luktfria. Optimalt är det om glaset blir rengjort med ett ekologiskt klanderfritt diskmedel och upprepade gånger sänks ner i hett vatten före torkning. Vinglas förvaras som bäst stående på foten i ett doftneutralt, dammfritt skåp.

Klar att servera

Med undantag för skumvinglaset fyller vi vinglaset bara till en tredjedel, så att vinet kan svängas runt och dessutom inte värms upp för mycket mellan omgångarna. Vinglaset kan då också hållas i stjälken utan att ha tendensen att vilja tippa; den tar upp mindre värme från handen och skonas från fingeravtryck.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →