Fraktfritt från 650 kr

Vinkonsumtion

14 nov, 2016

Den som förstår hur man njuter av vin och håller sig till en sund medelhavskost får ut mer av livet. Vinet har en avslappnande verkan och lämnar efter sig en behaglig känsla. Vin är dock bara hälsosamt när det intas i måttliga mängder.

Vin: njutningsmedel, medicin eller gift? “Endast riktiga proportioner gör att något inte blir till ett gift” Paracelsus

Vinets olika effekter på människor beror till stor del på vem som dricker vinet; personens fysiska byggnad och vilka vanor han eller hon har. Dessutom kan vinet, beroende på dess härkomst, druvsort, klimat, årgång och lagringsförhållanden påverka vår organism på olika sätt. Speciellt vinets ålder har stor inverkan på hur vi reagerar. Till exempel tål vi ofta lagrade röda viner bättre än unga viner.

Stimulerande effekt

Den uppfriskande effekten på psyket är obestridlig. En grå vardag får genom måttlig vinkonsumtion lite mer färg. Många viner sätter även igång diskussionsviljan (eller kanske beror det endast på vilken mängd som konsumeras?). Vinet har ett slags balanserande effekt på människan, eftersom det får oss att slappna av på samma gång som gynnar djupsinniga diskussioner. Vinet främjar dessutom en intellektuell och konstnärlig läggning och väcker den skapande kreativiteten.

Den som dricker vin ber, den som super syndar

Den som förstår hur man njuter av vin och håller sig till en sund medelhavskost får ut mer av livet. I länder med traditionellt hög vinkonsumtion (Italien, Frankrike, Spanien) lever man sedan generationer tillbaka bättre och mer njutningfullt (läs mer under den franska paradoxen). Att besluta sig för ett ansvarsfullt vindrickande innebär även ett beslut för ett angenämt liv, där vänner och familj kan träffas för en måltid kring ett stort, gemensamt bord. Måltiden får ta längre tid, man kommer till vila och uppnår en inre harmoni. Vinet har en avslappnande verkan och lämnar efter sig en behaglig känsla.

Att dela en god flaska vin på tu man hand

Alla studier visar, att endast den riktiga mängden vin garanterar den förebyggande påverkan på hälsan. Den som dricker 1-2 glas per dag (ca. 0,2-0,4 liter för män och ca. 0,2-0,3 liter för kvinnor) riskerar kappast att överskrida hälsorekommendationerna. Att man redan några hundra år före Kristus visste precis vad som var hälsosamt och bra, visar mänganvisningarna från Eubulos: “Tre skålar häller jag upp för den måttlige: en för hälsan, den töms först, en för kärlek och vänner och en tredje för sömnen. När även denna bägare är tömd, går den vise gästen hem...”

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →