Fraktfritt från 650 kr

Vinkultivering

14 nov, 2016

Vinkultivering kräver mycket solsken och strålningsintensiteten är viktig. Därför är sluttningar med söderläge att föredra för vin. Dessa är speciellt viktiga för kallare regioner, som till exempel Tyskland.

Nederbördsmängden spelar en mindre roll än antalet soltimmar. Det finns utmärkta vinodlingsområden med mycket regn som är koncentrerade till korta skurar - och därefter skiner solen igen.

Generellt enklare söderut

Vinodling söderut är mindre kritisk, solljuset är tillräckligt på alla olika höjder. Här råder dock faran av övermognad, vilket leder till att syran saknas i druvorna. Sådana viner har en hög alkoholhalt och känns trista och instabila. Därför gäller det att välja den passande druvsorten för varje vinodlingsområde, vilket inte alltid är så enkelt. I traditionella vinodlingsområden är dock druvsorten oftast given.

Ekologisk vinodling i torra regioner

Ekologisk vinodling florerar framför allt i torra zoner, där mjöldagg och röta är mindre problem än i fuktigare zoner. Så kan man till exempel helt avstå från mjöldaggsprevention i det torra La Mancha i Spanien. Det är ideala förutsättningar för ekologisk vinodling. I Frankrike produceras mycket mindre ekologiskt vin i det relativt fuktiga Bourgogne än i det torra Languedoc och i Provence. Naturligtvis fungerar den ekologiska odlingen nästan överallt, men med mer eller mindre ansträngning. Detta påverkar även priset: i ideala klimatzoner kostar ekologiska viner och vanliga viner ungefär detsamma, speciellt när resultatet regleras av appellation. I Bourgogne kan ett ekologiskt vin däremot ofta kosta det dubbla jämfört med ett liknande vin från icke-ekologisk produktion.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →