Fraktfritt från 650 kr

Vinkvalitet

25 aug, 2016

Vinkvalitet

Vad skiljer egentligen ett bra vin från ett dåligt, ett vanligt från ett framstående?

Ett defektfritt vin kännetecknas som “rent”. De flesta defekter är kemiska eller biologiska och föranleder otrevliga lukt- eller smakelement i vinet (t.ex. korklukt, äppellukt bland oxiderade viner).

Balans

Hos ett välbalanserat eller harmoniskt vin får det inte någon komponent förekomma i överflöd, det får heller inte saknas någon. En beståndsdel får inte sticka ut, men måste ändå vara tillräckligt närvarande. Alla viner behöver syra för att förbli hållbara. Rödviner kräver tillräckligt med alkohol och fruktighet för att jämna ut tanninhalten. Garvämnen måste vara till hands i tillräcklig mängd så att färg, smak, aromer osv. stöds. Ändå finns det inget allmännt mått för balans. Från region till region och druva till druva gäller olika kriterier.

Struktur

Ett vins enstaka komponenters struktur eller karaktär är ett mycket viktigt kännetecken för kvalitet. Man skiljer på fina (angenäma) och grova (störande) strukturer. Grova strukturer, dvs. hårda, kantiga och skarpa viner, förhindrar i stor utsträckning uppfattningen av en ädel smak. Annat är det med fina viner, som lämnar efter ett positivt och glatt smakintryck hos oss. Platt, rund, smidig, rik, silken, mjuk, glänsande, elegant - det finns många positiva beteckningar för fina strukturer.

Eftersmak

För att uttrycka det enkelt, kan man säga följande: ju längre de angenäma smak- och aromintrycken sitter i, desto bättre är vinet. Enkla viner har ofta en fruktig och välsmakande eftersmak, som inte är att förväxla med aromer. Man kan känna av detta direkt på tungspetsen och i svalget. En aromatisk eftersmak som återfinns i fina viner känner man dock framförallt av genom lukten. Man kan föreställa sig den som en fin dimma av aromer som fyller hela munhålan; eller som ett eko, en resonans av det förflutna.

När är då ett vin fulländat?

Ett fulländat eller komplett vin måste inte vara ett stort vin. Även enklare viner kan uppfylla alla ovan nämnda krav. Kort sagt: när ett vin tillfredsställer öga, näsa och gom samt har en bra eftersmak, då är det fulländat. Det är viktigt att man inte förväntar sig mer av ett vin än vad det kan leverera (sett till odlingsläget och druvorna).

Läs mer om vad toppviner innebär här.

Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →