Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Vinsten

14 nov, 2016

Den som ofta öppnar en flaska vin har säkert lagt märke till de små stenkristallerna som sitter antingen på undersidan av korken eller inne i själva flaskan: vinsten (kaliumväteartrat).

Från sten i vinet

Hos rödvin är de små kristallkornen av vinsten purpurfärgade, hos vitvin vanligvis en bärnstensfärgade och hos rosévin här de en rosaorange ton. Fackmannen kallar denna avlagring vinsten eller tartrat. Det rör sig om vinsyrans sura kaliumsalt, COOH.CHOH.CHOH.COOK; en fast gråvit avlagring som normalt sett bildas vid jäsningen av musten i vinfatet.

Vinsten som fina, genomskinliga kristaller

När alkohol uppstår genom jäsning förminskas lösligheten hos de olika beståndsdelarna i musten så pass mycket att de sönderdelas och olika restprodukter uppstår. Vid sidan av de proteinhaltiga pektinerna hör även vinstenen till dessa restprodukter. Den uppstår i form av genomskinliga, rombformade kristaller i vitvin, (ibland även i rödvin) och graden av sönderdelning beror till största del på alkoholhalten i vinet, dess temperatur, samt dess pH-värde (syra/bas-förhållandet).

Löslighet

Vinsten är inte särskilt löslig i vatten, ännu mindre i alkoholhaltiga vätskor: i rent, 15-gradigt vatten löses 4,4 g/l vinsten upp och i en lösning med 200g Alkohol/l endast 1,6 g/l. Ju mer vinet kyls ned efter jäsningen, desto mer vinsten uppstår.

Syror

Även existens av fria vinsyror, de mest betydelsefulla syrorna i vin, reducerar lösligheten av vinsten. I druvmust med en vinstensandel av 4-8g/l rör det sig mest om en övermättad lösning av vinsten. Så snart vinet har klarnat, sjunker andelen till ca 3-5 g/l. Under jäsningen bildas samtidigt bärnstenssyra som ger vinet en “vin-karaktär”, en smak av surt, salt och bittert. Även flyktiga syror bildas, som dock mer eller mindre utjämnas av syreminskningen genom bildandet av vinstenen.

Naturlig och smakneutral

Vinstenen är alltså vinsyrans “försaltning”. Den är en naturlig beståndsdel av vinet, som inte har något som helst att göra med sockertillsättning. Det uppstår naturligt och är helt ofarlig för vindrickaren. Ibland hittar man vinsten även i lagrade, mogna viner. De är utan smak och påverkar varken vinets bouquet och smak eller dess kvalitet och lagringsegenskaper.





Dão
Dão

11 maj, 2017

Dão är ett vinodlingsområde som ligger vid floden med samma namn, i mitten av regionen Beirad i norra Portugal.

Fortsätt läsa →

Gelatin
Gelatin

11 maj, 2017

Gelatin är ett smakneutralt djuriskt protein, som utvinns på ben och hud från djur (främst svin och nötkreatur).

Fortsätt läsa →

Adega alr Alentejo
Adega alr Alentejo

11 maj, 2017

Deras egna vingård Casa de Mouraz ligger i Dão, i närheten av staden Tondela i den norra delen av Portugal.

Fortsätt läsa →