Fraktfritt från 650 kr

Blindprovning

14 nov, 2016

För att kunna döma ett vin på ett så objektivt sätt som möjligt gör proffsen ofta en så kallad blindprovning. Det innebär att flaskan täcks så att man inte kan se vilket vin det är man provar. På det sättet utesluts fördomar och förutfattade meningar.

Under en blindprovning avsmakas oftast viner av samma härkomst och/eller med samma sorts druvor. Högst krav ställer blindprovningen där inget speciellt tema anges, till exempel vid tester till Master of Wine. Det handlar då först om att fastställa från vilken region vinet kommer, sedan vilken druvsort det innehåller och slutligen årsgång eller till och med vinodlare.

Även otränade vinälskare kan få ut mycket av blindpriovningar. Man koncentrerar sig på vinets färg och doft och lägger märke till hur det påverkar känslan i gommen. På så sätt kan man - genom att jämföra flera viner - avgöra vilka egenskaper som är mest framträdande och inte minst vilken sorts vin man föredrar.

"Trekantstest"

En viktig slags blindprovning är det så kallade "trekantstestet". Här får man tre glas, av vilka två innehåller samma slags vin. Nu gäller det att målmedvetet hitta det annorlunda vinet. Det låter enkelt, men det är det inte. Till och med för fackmänniskor är det svårt att finna det riktiga vinet. Detta är en lärorik skola. Blindtest ger bra resultat vid granskning av vinhantering och produktion av cuvéeviner. Vid en öppen provning tenderar man att bekräfta sina förutfattade meningar. Vid en blindprovning är detta inte möjligt.