Fraktfritt från 650 kr

Matlagning med vin

14 nov, 2016

Vin kan anta nästan alla roller i köket, från den delikata fisksåsen till den krämiga zabaglionen. Bara en roll passar inte: avloppets.

Dåliga, förstörda eller korksmakande viner hör varken hemma i köket eller i vinägerflaskan.

Vin - den raffinerade förädlingen av kokkonsten

Beroende på typen av matlagning kan vinet förändras mer eller mindre: den som smakar av en fisksås (vin och fisk) med ett vin som man sedan även serverar till maten, uppnår säkert en underbar harmoni. Däremot drunknar ett högkvalitativt rödvin klanglöst i en gulasch - ett syrebetonat, kanske mycket billigare rödvin däremot hade gett maträtten dess riktiga finess. Därför ska man välja ett vin utifrån dess funktion - och helst alltid efter rekommendationen i receptet. Det finns ett idealt vin för varje syfte: för att marinera, pochera, bräsera, smaka av och aromatisera.

En del försvinner, en del återstår

Framför allt äldre rödviner kan man inte lita på vad gäller färgen. Den från början röda färgen omvandlas vid längre koktider till kraftigt brun. Det kan verka störande vid vissa rätter. Syra däremot kan man knappt koka bort: den stannar och kan endast korrigeras med socker. Var försiktig med extrakterna: mineralerna i ett vin kan koncentreras och utveckla en tämligen speciell smak, oavsett om man vill det eller ej. Unga viner är ur denna synpunkt något enklare att ha att göra med, men kan å andra sidan innehålla kraftiga garvämnen. Även dessa intensifieras vid kokning.

Var försiktig med den avslutande bouquetten

Alkohol förflyktigas bara långsamt under matlagningen. Desserter med hög alkoholhalt kan oönskat snabbt stiga en åt huvudet eftersom alkoholen inte kokas bort, utan förenar sig med de andra ingredienserna. Detta gör att dess styrka göms i andra smaker.

Ett eller två glas till matlagningen

Kokkonsten med vin utvecklas med erfarenhet, experimentglädje och - mycket viktigt - med ett litet smakprov vid sidan om. Vid matlagning bör man ha ett glas för sig själv och ett för grytan. Även gäster uppskattar mycket när de välkomnas med ett ädelt “matlagningsvin” som förbereder dem på vad som komma skall och skänker dem en snabb titt under kastrullocken.