Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Rosé och syra

14 nov, 2016

Rosé passar, tack vare sin friskhet och syra, till väldigt många maträtter som knappt klarar ett annat vin.

Till goda "rosérätter" hör maträtter från det asiatiska köket med sina starka kryddor, men även många kryddstarka specialitéer från Europa.

Roséns syrekänslighet ändrar sig med temperaturen

Fylliga roséviner serveras helst med en temperatur på 10-12°C, lättare roséviner vid 8-10°C. När ett vin värms känner man mindre av syrorna. De andra komponenterna som sötma, alkohol och aromer blir däremot tydligare. Tvärtom kan alltså syran dominera alltför mycket om vinet serveras för kallt, medan de andra smakerna inte framhävs så tydligt. Om ett rosévin ska serveras till en syrlig rätt - som till exempel tomatsallad, gaspacho, Vitello al limone eller fisk med citron - bör den däremot gärna närma sig den lägre temperaturgränsen.

Tomater: älskade av alla, bara inte av vinet

Oavsett om de är vita, gröna, gula, oranga eller röda: Det odlas 80 miljoner ton tomater varje år. Vi kan inte längre tänka bort vår favorit från det moderna köket. Tomater består till 94% av vatten och tar framför allt med sig en sak in i gommen: syra. Denna syra gör att tomater och rödvin nästan alltid är på krigsstigen, bortsett från vissa unga italienska rödviner och de med lägre andel tannin. Då kan ett vit- eller rosévin skapa en bättre motvikt, tack vare deras egna friska syra. Här spelar temperaturen en viktig roll och regeln lyder: ju kallare, desto mer tolerant.