Fraktfritt från 650 kr

Njut av mousserande vin

14 nov, 2016

Mousserande viner är ännu känsligare än andra viner. Ljus och värme är deras värsta fiender och flaskor som lagras stående kan förstöras på kort tid.

När luftfuktigheten är under 60% ska flaskan lagras liggande, så att korken håller sig fuktig och tät. Bäst lämpar sig svala och mörka rum med en temperatur på 8 till 15°C. Det är inte att rekommendera att “reservlagra” mousserande viner i kylskåpet, vinet blir då livlöst och tråkigt. Redan öppnade flaskor kan bevaras en eller två veckor i kylskåp med en speciell återförslutningsbar kork (finns att köpa i butiker för husgeråd).

Serveringstemperatur

Ett mousserande vin ska serveras svalt, men inte iskallt. 6-10°C är optimalt. När det mousserande vinet är för varmt bubblar det över på ett explosionsartat sätt när flaskan öppnas och landar istället för i glaset på kläder och möbler. Det räcker vanligtvis att ställa flaskan två till tre i timmar kylskåpet eller ca 15 min i en behållare med isvatten. Det vore synd att servera det för kallt, eftersom det mousserande vinets bouquet inte kommer till sin rätta då. För övrigt bedövar kyla gommen. Precis som med vitvin gäller regeln att man serverar viner av enklare kvalitet svalare än de högkvalitativa.

Glas för mousserande vin

Även glasen (läs vidare här och här)har stort inflytande på upplevelsen av det mousserande vinet. Breda, låga glas (coupeglas) är inte att rekommendera. I sådana kan bubblorna inte riktigt stiga och vinets bouquet tappar sitt uttryck. Det bästa är höga, smala och tulpanformade glas. Då samlar sig vinets bouquet och bubblorna stiger i en vacker, stadig ström till ytan. Man ska absolut inte röra om i glaset för att minska på kolsyran. Detta skulle på 30 sekunder förstöra flera års arbete!

Mousserande vin och mat

Innan maten bör man servera ett torrt och lätt mousserande vin. De tyngre och fylligare sorterna passar bättre till själva måltiden. Den som inte tycker om så mycket bubblor till maten väljer hellre ett Pärlvin eller en Secco, som innehåller på sin höjd hälften så mycket kolsyra som traditionella mousserande viner tillverkade enligt Méthode Classique.

Att avlägsna korken

Många människor tror att korken ska avlägsnas med en knall. Ett stilfult öppnande är dock knappt hörbart: Korten hålls fast med ena handen medan flaskan vrids med den andra tills korken lossnar från flaskan med ett svagt “plopp”. Läs mer om flaskförslutningar här.