Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Vin på restaurang

14 nov, 2016

På väl beskaffade restauranger finns det möjlighet att pröva olika viner för att hitta den perfekta kombinationen till måltiden.

Är vinerna för dyra på restauranger?

Restauranger sätter oftast priserna på vinlistan genom att fördubbla, tredubbla eller till och med fyrdubbla dess pris ute i handeln. Det vore naivt att tro att en restaurang med höga personal- och driftkostnader, som en restaurang med vinkällare nödvändigtvis är förenad med, skulle kunna erbjuda vin till samma pris som en vanlig vinhandlare eller Systembolaget. Men det finns också restauranger som oavsett vinets grundpris slår på en fast summa för att uppmuntra gästen till att kosta på sig något alldeles extra till det fina köket.

Den stora provningsritualen

Ritualen härstammar från en tid då vin inte var så tillförlitligt stabilt som idag. Gästen måste kunna försäkra sig om att vinet har haft rätt temperatur och befinner sig i ett bra skick (utan korksmak, inte oxiderad, grumlig eller efterjäst). Med en enkel blick kan klargöras, om vinet är klart och fritt från små bubblor. Genom näsan känner man efter att vinet inte luktar unket eller instängt.

Bara riktiga fel räknas

Vid denna provning handlar det inte om huruvida gästen tycker att vinet smakar bra eller ej. Man kan bara avvisa ett vin om det visar upp ett riktigt fel, en defekt. I vissa länder hör det till ceremonin att sommelieren räcker över korken till gästen för kontroll - korkens doft ger dock inga påförlitliga belägg för vinets kvalitet. Simmar små korkbitar runt i vinet, betyder det inte att vinet smakar kork. Korkbitarna kan enkelt avlägsnas.

Öppen vinutskänkning

Den lovvärda traditionen, att inte bara erbjuda vinet i flaska, utan också öppet låta hälla upp det i ett glas, utövas nuförtiden i de flesta restauranger. Den ofta yttrade anklagelsen, att öppen utskänkning bara erbjuder vin av lägre klass som blivit avslaget, är bara vid några få undantag berättigade (och i restauranger som är måna om sitt rykte, knappast alls). Snarare har du vid öppen vinutskänkning möjligheten att pröva okända viner i mindre mängder, utan att för den skull ingå någon stor finansiell risk. Detta är ett erbjudande som i de flesta fall lönar sig.