Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Apulien

14 nov, 2016

Apuliens kullar var kända som en plats för vinodling redan på fenicierna och grekernas tid. Romarna prisade framför allt vinet från Terentum, där enligt Horaz’ ord “evig vår” ska ha rått. Även efter Romarrikets fall har Apulien förblivit en aktiv vinregion. Under växlande makthavare - från bysanter och saracener till langobarder, goter, normander, Hohenstaufer, venedigbor, aragoneser och bourbonner - här fanns alltid en sprudlande källa av vin och olivolja. Apulienviner på uppågtående Vinerna från södern har vaknat från sin djupsömn. Under för lång tid har man här satsat på massproduktion snarare än på kvalitetsförbättringar. Inte undra på att vinerna från södern alltså har förblivit namnlösa och aldrig kunnat etablera sig bland riktiga vinälskare. Men detta har snabbt ändrat sig efter att den kontrollerande ursprungsbeteckningen DOC infördes. Runt två dussin odlingsområden har klarat att uppfylla kraven på DOC-normerna och har med detta lyckats framställa mycket högkvalitativa viner. Apuliens vinzoner Apuliens odlingsområde är mindre (1900 kvadratkilometer) än Siciliens, men de framställer ändå ofta mer vin. Överallt växer rankor, de tätaste ställena är dock där marken är platt som Capitanata i norr, djupplatån kring Bari (Terra di Bari och Le Murge), i mitten på halvön Salento (den såkallade Trulliregionen) eller på den södra platån. Druvsorter i Apulien Apulien förfogar över det största utbudet på vindruvsesorter i södern, och bland dessa finns en hel del gamla ingrodda, på andra ställen nästan okända eller utdöda sorter. Rödvinerna är fyra gånger så vanliga som vitvinerna. Till tungviktarna hör druvsorterna från Salento: negroamaro, primitivo (som kallad zinfandel i Kalifornien), malvasia nera. Den högaktade uva di troja odlas mest i norr. Men vitvinstillverkningen har inte en betydelselös roll för apulierna. Till de mest populära sorterna hör vereca, bianco d’alessano, bombino bianco och trebbiano toscano.