Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Ättiksyradefekt

14 nov, 2016

Ättiksyradefekt är en farlig och vanligt förekommande vindefekt som har sitt ursprung i ättiksyrabakterien. Den kan bildas på skadade eller spruckna vindruvor för att sedan hamna i musten, där ättiksyra uppstår. När vinflaskor står öppna för länge eller om vinbehållare inte är fyllda till brädden, ökas processen på genom den förhöjda kontakten med syre. Vanligast förekommande är defekten i mäskjäsning av rödvin, eftersom mäsk är relativt rikt på syre. Vinets färg blir intensiv (med drag av brunt), i vissa fall bildas också ett slemmigt, lätt grumligt skikt av skinn på ytan. Vinets lukt påminner om ättika genom sin otrevliga syrliga och stickande odör, smaken är surstark. Ett sådant vin betecknas på vinspråk som flyktigt (volatilt). För att förebygga detta bör strikt hygien upprätthållas, all kontakt av vinet med syre skall undvikas så långt det går medan svavelhalten i mäsken ska hållas låg. Har defekten väl uppstått kan den i vin endast med svårighet bekämpas. Försök görs med osmos (omvänd osmos) och jonutbyte.