Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Azienda Agricola Rosario Cicazzo

14 nov, 2016

Ett italienskt vin som mognar söder om Afrika? Påståendet är kanske inte helt riktigt, men heller inte helt felaktigt. De redan invidga förstår det: bäst terroir för den högintressanta sorten nero d’avola återfinns i Eloro nära staden Noto. Vi befinner oss då på Siciliens sydostliga spets, och den ligger faktiskt längre söderut än Tunisiens huvudstad Tunis. I årtionden transporterades de kraftiga sicilianska vinerna härnere i tankskepp norröver för att “förbättra” vinerna där. Än idag finns det övergivna källarbruk i Eloroområdet, från vilka pipelineliknande ledningar går till speciellt anordnade skepplastningsstationer. Rosario Cicazzo Rosario Cicazzos mål är att främja inhemska druvsorter och viner. Länge transporterades de sicilianska vinerna till nordligare regioner för att förbättras. Rosarios älsklingssort är nero d’avola. Nero d’avolas renässans Kooperativet Elorina grundades år 1978. Grundarna ville med sitt initiativ stoppa den nedåtgående trenden inom regionens vinodling. De trodde stadigt på att deras högkvalitativa nero d’avola kunde konkurrerenskraftig på den nationella och internationella vinmarknaden. Bilden uppe till höger: uppbindningssystemet albarello är ett system som är anpassat för regionen och som ger god kvalitet men på som trots detta är på tillbakagång på grund av att det är så mödosamt. Början var tung. Det faktum att kooperativet inte kunde inkludera alla regionens vinodlare ledde till oenigheter. Dessutom var de ansvariga tvungna att kämpa mot fördomen att deras druvleverantörer bara ville utnyttja andra, något som allt för ofta hänt i det regionens förgångna. Men steg för steg växte övertygelsen bland de andra odlarna att kooperativet Elorina uppriktigt bemödade sig för att bygga upp sin kvalitetsimage med sina viner. Framfång tack vare ekologisk vinodling Blick auf die an den Hang gebaute Stadt Ragusa in Sizilien Den historiefyllda, pittoreska sicilianska staden Raguse ligger bara ett stenkast ifrån vinkällaren. Kring milleniumskiftet, efter nästan 30 års hårt arbete, kunde kooperativet och dess vinodlare så sakta börja skörda frukten av det de sått. Utvandringen från Italiens sydligaste område förminskades och den unga generationen se återigen en framtid i att föra vidare sina föräldrars vinbruk. För tillfället levererar 50 vinbönder sina druvor till kooperativet. De handleds av Rosario Cicazzo, som i egenskap av ansvarig för rankodlingen i stor utsträckning bidragit till kvalitetsförbättringen. Den ekologiska odlingen förhindra många problem som kan uppstå i detta heta område. Till och med koppar (som man använder mot svampsjukdomar) behöver man bara ta till i undantagsfall. På karga jordar omkring Noto är andelen finkorning kalk så hög att jorden reflekterar ljuset från fullmånen och i det närmaste börjar lysa. Tack vare vinerna som produceras här går Italiens sydligaste spets återigen in i en renässans, trots att man för den intensiva och koncentrerade “Vasulo Kauro” bara tappar ca 4000 liter per hektar. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Azienda Agricola Rosario Cicazzo.