Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Azul y Garanza

14 nov, 2016

“Azul y Garanza” betyder “blått och karminrött”. Ett ovanligt och tankeväckande namn för en vingård. Begreppet är dock egentligen inte särskilt fantasifullt. Det beskriver helt enkelt bara färgerna på vingårdens egna rödviner. Vinerna görs av mycket gamla tempranillorankor, som växer i traditionell buskform utan att bevattnas. Också cabernet sauvignon och merlot bidrar till några av vinerna. David Rodriguez (zweiter v.l.) bei Azul y Garanza Vinparet Daniel Sánchez och María Barrena Belzunegui glädjer sig nästan oförskämt mycket över den rika mångfalden, här tillsammans med Delinats vinexpert David Rodriguez (längst bak). Vin från öknen Den som besöker María Barrena Belzuneguis och Daniel Sánchez Bodega i Carcastillo, får nog intrycket av att först vara på väg mot världens ände. Det ligger nämligen på den bortre gränsen av naturskyddsområdet Bardenas Reales. Det ensamma ökenlandskapet utgör med sina klippformationer grunden för de båda oenologernas kreativitet. När pressen allt mer berättar om “omställning” och “nytt avantgarde” i Navarra, handlar det som oftast om de nya innovativa idéerna från María och Dani. Med sin förkärlek till filosofi, teater eller glidflygning breddar de båda sina personliga horisonter. Också vinerna profiterar från öknen: utan bevattning blir avkastningarna extremt små - men vinerna blir så också tjocka och koncentrerade, vilket genom sina blommiga, också mineraliska toner visar sig i vinet i form av ett slags konstverk som står mellan superb intensitet och lätt elegans. Genom torkan är förövrigt sjukdomar som mjöldagg nästintill okända - något som sparar tid och utgifter för sprutmedel. På så sätt kan Azul y Garanza erbjuda ett vin vars kvalitet står sig utmärkt till priset. Hur kommer detta konstverk till? Dani förklarar: “Det är öknens inflytande. På sommaren ger den temperaturskillnader på över 20°C mellan dag och natt. Detta ger druvorna tjocka skal. Detta är i sin tur en garant för hög frukthalt och struktur, med tillräckligt mycket naturlig syra”. Men kanske framför allt finns det för varje vin en klar filosofi och ett koncept. Detta gäller också för den härligt färska rosé-tempranillon med sina förföriska hallontoner. Arbete för framtidens vinberg Med sina viner har María och Dani reden väckt uppseende, men de är inte nöjda med det: tillsammans med Delinat arbetar de också för framtidens vinberg. På gränsen till naturskyddsområdet har de förvärvat några hektar land för sitt projekt kring biologisk mångfald. Omkring de små odlingstomtarna finns det en tjock vegetation - naturlig biologisk mångfald, kring vilken María och Dani planterar nya vinrankor. För tillfället undersöks användningen av biokol. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Azul y Garanza.